Opnieuw 5 joodse Nobelprijswinnaars – kranten willen weten waarom

Nobelprijswinnaar, prof Daniel Shechtman
Nobelprijswinnaar, prof Daniel Shechtman

Bij de bekendmaking van de winnaars van de Nobelprijzen voor dit jaar staan opnieuw 5 joodse namen op de prestigieuze lijst. Het Nieuwsblad/ De Standaard besteedt vandaag aandacht aan het fenomeen van zoveel Nobelprijzen doorheen de jaren heen die door Joden in de wacht zijn gesleept.

30 procent van Nobelprijzen gaat naar Joden“, kopt de krant.
De Nobelprijs voor scheikunde gaat dit jaar naar de Israëliër Daniel Shechtman, maakte het Nobelprijscomité gisteren bekend. Alweer een Jood, en niemand die daar nog verrast van opkijkt. Want bijna een op de drie Nobelprijzen gaat naar Joden.

Met amper 15 miljoen zijn ze, de Joden. Goed voor ocharme 0,2 procent van de wereldbevolking. En toch rijven ze het leeuwendeel van de Nobelprijzen binnen. Dertig procent zelfs van alle prijzen die sinds 1901 uitgereikt werden. Van de voorlopig zeven laureaten dit jaar zijn er al vijf van Joodse afkomst. Dat is te veel om nog toeval te zijn.

Lees de rest op de website van de krant, hier.