Uniek stripverhaal over Poolse heldin die duizenden kinderen redde tijdens de oorlog

Auteurs Tom Verhofstadt en Nick Peeters

Tandarts en student geschiedens maken stripverhaal over moedige Poolse vrouw, Irena Sendler, die 2.500 Joodse kinderen heeft gered uit het Getto van Warschau.

Tom Verhofstadt (53) uit Winksele en Nick Peeters (21) uit Lubbeek hebben beide een passie voor geschiedenis. In hun vrije tijd schrijft Tom terwijl Nick graag tekent. Dit bracht hen reeds in het verleden samen om een eerste strip te schrijven over “Dokter” een Duitse arts die 10 jaar van zijn leven heeft opgeofferd tijdens WOII.

het stripalbum kost €10

Hun tweede album gaat over het leven en de dappere daden van een Poolse sociale medewerkster die met haar ondergronds team 2.500 Joodse kinderen heeft gered uit het Getto van Warschau. Pas na de opening van het ijzeren gordijn in 1989 werd Irena Sendler, de leidster van de ondergrondse organisatie, in de Poolse en internationale gemeenschap gevierd als heldin. Voor de Joodse gemeenschap was ze al langer bekend als heldin.

Het idee voor het tweede album kwam na een bezoek aan het Polin museum in Warschau en het boek Anne Applebaum – The crushing of Eastern Europe te lezen over de situatie die de communistisch bezetter schiep na WOII in Polen. Verhofstadt deed de research en baseerde het verhaal op authentieke getuigenissen en fotomateriaal.

Op basis van die foto´s en tekeningen heeft Peeters tekeningen gemaakt. Het stripverhaal telt 50 bladzijden en is uitgegeven in eigen beheer. “We doen dit puur voor ons plezier en om ons te ontspannen”, zeggen beide. “Nick heeft vroeger reeds veel getekend en plaatst regelmatig tekeningen op zijn facebookpagina, maar nu geven we er een betekenis aan”.

Advertentie

Irena Sendler is te koop aan 10 euro en kan je bestellen door een mail te sturen naar Tom@Verhofstadt.eu.  Binnenkort kan je het album ook terugvinden in de betere stripwinkel of via Literatuurplein.nl waarbij je via de auteur en facebook het boek kan bestellen.  ISBN: 9 7809082 358322