HLN zet anti-Israëlblunder recht na opmerking lezeres Joods Actueel

Baldadige fundamentalisten stoken zoveelste kerk af in Syrië
Baldadige fundamentalisten stoken zoveelste kerk af in Syrië

De redactie van Joods Actueel ontving een een mail van een lezeres die niet te spreken was over een artikel op de website van Het Laatste Nieuws. Het ging over de oproep van een Britse minister om christelijke minderheden te beschermen. Daarbij werd vermeld dat dit een probleem is “vooral in Israël waar christenen als outsiders worden gezien”. Een flagrante leugen natuurlijk.

Hln

Mevouw Verplanke reageerde prompt bij HLN en schreef in haar  reactie: “Israël? Laat dat juist het enige land in de regio zijn, misschien op Libanon na, waar de christenen zich redelijk veilig kunnen voelen”. Haar commentaar werd echter tot twee keer toe verwijderd door de moderator van de site.

En“, vervolgt mevrouw Verplancke: “de journalist vemeldde de Huftington Post als bron maar in dat artikel werd met geen woord gerept over Israël”. Ze vroeg zich dus af of de journalist het verhaal niet had gemanipuleerd?

Joods Actueel vroeg aan de redactie van het Laatste Nieuws of er sprake was van een fout? Antwoord hebben we nooit gekregen maar de volgende dag lazen we plots:

Advertentie

“De hoogstgeplaatste moslim in de Britse regering roept westerse regeringen op meer te doen om wereldwijd christelijke minderheden te beschermen, in het bijzonder in Syrië waar christenen als outsiders worden gezien”.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1742202/2013/11/18/Britse-moslimminister-pleit-voor-bescherming-christelijke-minderheden.dhtml

Trouw doet er langer over

De Nederlandse krant Trouw had een identiek bericht staan waarbij ook Israël de zwarte piet kreeg. Nadat ze er op attent gemaakt werden kwam er een nieuwe versie waarbij Israël vervangen werd door het Heilig Land. “Hallo Trouw”? Na nog een opmerking werd het ook daar plots veranderd in ‘Syrië’.

Eind goed al goed – al hadden we toch verwacht dat de collega’s een berichtje naar ons zouden terugsturen waarmee ze ons en lezeres Verplancke bedankten voor de opmerkzaamheid.