Beter laat dan nooit, De Morgen brengt (één week te laat) dan toch stuk over Goldstone

Na de kritiek van een aantal media-experts aan het adres van de Vlaamse pers (lees hier) over het uitblijven van berichtgeving n.a.v. de spectaculaire uitspraken van Richard Goldstone, vinden we vandaag plots een artikeltje (118 woorden) terug op blz. 14 van De Morgen. Het artikel werd opmerkelijk genoeg niet geschreven door Midden-Oostenspecialist van de krant, Frank Schlömer, maar door Lode Delputte.

Goldstone komt op eigen conclusies terug

“De conclusies van het onderzoek dat de Zuid-Afrikaanse voormalige rechter Richard Goldstone voerde naar schendingen van het internationaal humanitair recht en oorlogsrecht door beide partijen in de Gazaoorlog (eind 2008-begin 2009) worden nu door de jurist zelf in twijfel getrokken. In het zogenaamde Goldstonerapport (officieel de ‘United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict) had de Zuid-Afrikaan besloten dat dergelijke schendingen vermoedelijk plaatsgevonden hadden.

Voorbarig, noemde de Zuid-Afrikaan zijn bevindingen echter begin deze maand in The Washington Post. “Israël heeft niet opzettelijk Palestijnse burgers aangevallen”, zei hij daar. “Het was geen algemeen beleid van Israël om burgers te treffen.” En nog: “Als ik toen wist wat ik nu weet, zou het Goldstonerapport een ander rapport geweest zijn.”

Advertentie

Pour la petite histoire, wij stuurden de protesttekst vorige week donderdag door naar De Morgen met de vraag om deze te laten opnemen in de opiniepagina’s. We kregen toen geen repliek… En na onze brief aan De Standaard verschenen dit weekeinde ook al artikels over deze zaak.

Beter laat dan nooit dus. De ondertekenaars wensen de kranten bij deze dan ook oprecht te bedanken voor hun gehoor aan hun oproep… nu de VRT nog en dan is iedereen ‘content’.