Ingetogen herdenking van de aanslag in Brussel

jmb4

Zondagavond vonden twee herdenkingsmomenten plaats in Brussel na de afschuwelijke moordpartij die gisteren plaatsvond in het Joodse Museum in de Miniemenstraat in Brussel.
Het parket verspreidde ondertussen een opsporingsbericht met videobeelden van de aanslag http://www.polfed-fedpol.be/ops/ops_teidentificerendetail_fr.php?RecordID=1121

Van onze correspondent ter plaatse, Geert Versyck

De ambassadeur van Israël in België, Jacques Révah, was deze morgen aanwezig op de persconferentie die werd georganiseerd door het Parket. In een bijzonder bedrukte stemming weigerde hij commentaar te geven om het onderzoek geenszins te beïnvloeden. Duidelijk was zijn medeleven met de families van de slachtoffers.

Zondagavond om 17:00 vond een eerste herdenkingsmoment plaats op de trappen van het Justitiepaleis in Brussel. Een grote menigte verzamelde er om een ingetogen minuut stilte te houden. Om 19:00 vulde de Miniemenstraat in Brussel, waar het drama zich voordeed, zich compleet vol met een menigte, vooral Joodse mensen, die hun solidariteit kwamen betuigen. In de scherpste bewoordingen veroordeelden CCOJB voorzitter Maurice Sosnowski en Consistorievoorzitter baron Julien Klener de gebeurtenissen.

Advertentie

Ondanks de afwezigheid van geluidsversterking volgde iedereen opperrabbijn Guigui die voorging in het opzeggen van het kaddisch, het traditionele gebed voor de doden. Na dit gebed brak een indrukwekkend ritmisch handgeklap uit.

Nog was het herdenkingsmoment niet over. Bijzonder doorleefd werd door de aanwezigen het Hatikva, het lied van de hoop en tevens het Israëlisch nationale volkslied aangeheven. Een koor zong hierna het bekende lied Yerushalaim shel zahav (Jeruzalem van goud) waarbij het refrein telkens door de aanwezigen werd overgenomen.

Als laatste lied weerklonk het “Eli, Eli”. (mijn God)

Claude Marinower reageert op onbegrijpelijke aanslag
Onder de aanwezigen bevonden zich ook politici Didier Reynders, Charles Michel, de ambassadeur van Israël, Jacques Révah, Armand De Decker, Claude Marinower en talrijke rabbijnen, zowel uit Antwerpen als uit Brussel en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschappen in België.

De reactie van de Antwerpse onderwijsschepen Claude Marinower kan u hier beluisteren:
[jwplayer mediaid=”39175″]