“250 burgerslachtoffers in een oorlog van 17 dagen is een militaire prestatie van topniveau”

Journalist en Midden-Oosten expert Hans Knoop krijgt de laatste dagen veel kritische vragen over het optreden van het Israëlische leger. In de volgende vlijmscherpe repliek maakt Knoop brandhout van deze kritiek. Wij willen onze lezers deze tekst zeker niet onthouden, leest u zeker mee:

Geachte heer,

Dank voor uw reactie. Ik heb niet in het minst de behoefte welke slachting dan ook te verdedigen, maar plaats de Gaza Oorlog – anders dan u – in een breder kader. De “slachting” die u thans ziet is slechts kinderspel van de slachting die Hamas op het oog heeft aan te richten in Israël en zelfs onder joden elders in de wereld.

U gaat volstrekt voorbij aan het feit dat Hamas conform het eigen handvest de vernietiging van Israël en de joden nastreeft. Dat dit maar niet wil lukken is de verdienste van Israël, niet van Hamas dat er ook geen been in ziet de eigen bevolking als menselijk schild tegen Israëlische (tegen-) aanvallen te gebruiken.

U gaat er aan voorbij dat ook voor deze oorlog hele generaties kinderen aan de Israëlische kant van de grens opgroeien in schuilkelders en Hamas in totaal al meer dan 12.000 raketten alleen op de grensplaats Sederot heeft afgevuurd! U zult ermee moeten leven dat de tijd dat joden zich als weerloze lammeren lieten afvoeren naar de slachtbank voorbij is.

Advertentie

Tenslotte: Wie heeft tot drie keer toe in deze oorlog een staakt het vuren op basis van “quitet for quiet ” aangeboden en wie heeft dat evenveel keer geweigerd?

U mist argumenten bij mij, ik mis ze totaal aan uw zijde! Tenslotte: U hebt het over “gruwelijke slachtingen in Gaza “. U zit er naast.

Onder de ruim 500 slachtoffers bevinden zich ruim 60% strijders. De overige slachtoffers zijn burgers die veelal het advies in de wind sloegen om hun huizen te verlaten of dat door Hamas werd verboden. Een totaal van ruim 250 onschuldige slachtoffers zijn er 250 te veel, maar is een militaire prestatie van topniveau.

Gaza is één der drukst bevolkte regio’s ter wereld. Israël voert daar een oorlog tegen stadsguerilla’s die hun geschut tussen burgers plaatsen. Indien burgers worden getroffen wordt dat door Hamas als een propagandazege gevierd. Ik wil u er op wijzen dat de dood van 250 onschuldige burgers in een inmiddels 17 dagen durende oorlog een extreem laag aantal is. Het is – om maar enig perspectief te bieden – de dagopbrengst van de oorlog in Syrë die al meer dan twee jaar gaande is.

Ik laat het hierbij en wens u het allerbeste!