David Grossman: “hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat we mekaar al meer dan een eeuw in een verstikkende greep houden?”

David Grossman
David Grossman

“Israëli’s en Palestijnen zitten als het ware gevangen in een hermetisch gesloten luchtbel”, schrijft Israëls bekendste auteur David Grossman in een opiniestuk dat verscheen op de website van de New York Times dit weekeinde.

Het artikel werd naar het Nederlands vertaald en kan u ook lezen op de website van De Standaard.

Zelf hoop ik dat het inzicht groeit dat er grenzen zijn aan de macht. Dat zelfs een sterk land als het onze niet zomaar zijn zin kan doen en dat ondubbelzinnige overwinningen niet meer van deze tijd zijn. Dat er niet meer is dan de illusie van een overwinning, een beeld dat de waarheid niet verhult: in een oorlog zijn er alleen verliezers.