Opinie: “Tijd dat Israëlisch leger ‘rules of engagement’ herbekijkt”

Foto: Flash 90
Foto: Flash 90

“De Israëlische strijdkrachten zouden hun ‘rules of engagement’ moeten herbekijken. Dat is beslist het geval wanneer de troepen worden aangevallen vanuit een regio waar zich ook ziekenhuizen, scholen en markten bevinden”, stelt onze hoofdredacteur Michael Freilich.

“Indien je een terreurcel kan uitschakelen, maar daarbij het risico loopt 20 onschuldige burgers te doden, opteer dan voor precisiebombardementen vanuit de lucht in plaats van tankgranaten te gebruiken. En wanneer dat niet mogelijk is, dan kunnen de troepen zich beter tijdelijk terugtrekken uit dat bewuste gebied.

Maar voor de soldaat op het terrein, die voor zijn leven vreest omdat Hamasterroristen raketten op zijn voertuig afvuren, is dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zijn het vooral de Israëlische militaire experts die nieuwe oplossingen dienen aan te reiken om burgerslachtoffers te vermijden.

Omdat het voorspelbaar is dat grondtroepen worden aangevallen bij het intrekken van een regio in de Gazastrook is er de optie om het gebied zo ruim mogelijk af te bakenen zodat de evacuatie van burgers beter verzekerd wordt. Als Hamas het IDF aanvalt – hetgeen zo goed als zeker is – verkleint ook dat de kans op burgerslachtoffers beduidend.”

Munitie en raketten in VN-scholen en ziekenhuizen

De troepen hebben bijna alle terreurtunnels gelokaliseerd en opgeblazen. Het gaat hier niet om de smokkeltunnels naar Egypte maar enkel om tunnels die in Gaza gebouwd werden om aanslagen uit te voeren in Israël. Volgens het leger kan deze operatie worden afgerond ‘binnen enkele dagen’.

Advertentie

Voor de derde keer werden Hamasraketten gevonden in een VN school terwijl voor het eerst de ingang van een terreurtunnel gevonden werd in een VN-gezondheidskliniek. Het is reeds langer bekend dat de lokale VN-organisatie in Gaza geïnfiltreerd is door Hamasleden en dat velen er reeds jarenlang op de VN-loonlijst staan.

Het Israëlisch leger stelt dat ondertussen “vele honderden Hamasmilitanten” werden gedood in gevechten (er kwamen ook bijna 60 soldaten om het leven.)