Terugkerend patroon in VRT-berichtgeving problematisch: “Hamasraketten worden niet vermeld”

Klik voor een link naar het clipje
Klik voor een link naar het clipje

Sinds het begin van de onlusten tussen Israël en Hamas horen we kritiek op de berichtgeving van de VRT. Niet alleen over de “disproportionele” aandacht die dit conflict krijgt in vergelijking met andere oorlogen waar een veelvoud aan slachtoffers vallen, ook over het systematisch weglaten van cruciale informatie.

Een goed voorbeeld daarvan is het clipje van zondagavond 3 augustus. Daarin wordt enkel gesproken over “Israëlische raketten op Gaza” maar niet over de tientallen raketten die vandaag opnieuw richting Israël werden afgevuurd (zo’n 90-tal). Letterlijk zegt de nieuwslezer:

“Israël is begonnen met het terugtrekken van een groot aantal troepen uit de Gazastrook. Maar de beschietingen van Israël op Gaza gaan wel gewoon door.”

Geen woord over de Hamasraketten op Israël die eveneens “gewoon doorgaan”. In Israël ging het luchtalarm niet alleen af in de grenssteden rond Gaza maar ook in de grote steden zoals Ashkelon, Tel Aviv en Ramat Gan waardoor zo’n 3 miljoen mensen verschillende keren moesten rennen voor hun leven en gaan schuilen.

Ook in de verslaggeving gaat de VRT door op dit stramien. Bert De Vroey:

Advertentie

“De terugtrekking van de troepen uit de Gazastrook betekent nog niet het einde van de bombardementen van Israël”.

Opnieuw horen we niets over de raketten die Hamas vandaag afschoot op Israël. De Vlaming die zich louter op de VRT baseert voor zijn informatie over het conflct kan niet anders dan een vertekend beeld krijgen van de situatie.

Het is nochtans voor iedereen duidelijk dat de oorzaak van het huidig conflict de raketten van Hamas zijn. Als die stoppen, dan heeft Israël ook geen enkele reden om de militaire campagne verder te zetten.

Ja, je mag kritiek hebben op Israël en ja, je mag de aandacht leggen op het feit dat vandaag opnieuw Palestijnse burgers zijn omgekomen bij de beschieting van een school. Maar neen, je mag niet de achterliggende redenen voor het aanhoudend geweld blijven weerhouden en een deel van het conflict verzwijgen. Dat is wat men van Al Jazeera zou verwachten, niet van de VRT.

Feiten die niet aan bod komen

Ook het afschieten door Hamas van raketten vlakbij ziekenhuizen en scholen (zoals op deze video te zien) of het stockeren van wapens in deze locaties (zoals door de VN zelf aangeklaagd) komen nooit uitgebreid aan bod op de VRT.

Het feit dat de 19 EU- ministers van Buitenlandse Zaken in een gezamelijke verklaring Hamas ongemeen sterk veroordelen voor het inzetten van hun eigen burgerbevolking als menselijk schild is vrijwel volkomen aan de aandacht van alle VRT-nieuwsredacties ontsnapt.

Advertentie

Ook de visie van Europese militaire experts die de Israëlische militaire acties aanvaardbaar achten (zoals hier) of de kritiek van Palestijnen op het beleid van Hamas (zoals hier) halen de VRT- nieuwsbulletins niet.