Reactie op Bavo Claes in Nieuwe Feiten: “Joden zijn nu de beulen, net als de nazi’s van toen”

Bavo Claes in Nieuwe Feiten

Op onze redactie liepen de voorbije dagen tientallen verontwaardigde reacties binnen van mensen die Bavo Claes, oud VRT-nieuwsanker, hebben gehoord op het Radio 1 programma Nieuwe Feiten. In zijn monoloog noemt hij Joden “beulen”, maakte hij geen onderscheid tussen Joden en Israëli’s, gebruikt hij Duitse oorlogsterminologie en vergeleek hij Joden zowaar met nazi’s.

De tekst van Bavo Claes kan u hier lezen en herbeluisteren onderaan de pagina, klik hier.

Hierop maakte de Antwerpse dr. Benny Scharf volgende schitterende parafrase:

 

En nu, de echte feiten

Advertentie

1. Het Israëlisch leger bestaat naast joden ook uit druzen, christenen en zelfs moslims, zoals reeds vaker door ons aangehaald. Door steevast over een “Joodse leger” te spreken, hou je alle Joden – ook die in dit land -, mede verantwoordelijk voor wat er al dan niet verkeerd zou lopen.

2. Bavo Claes klaagt in zijn relaas aan dat Israël de Palestijnen niet toelaat om te bouwen op hun grond. Deze foute informatie werd reeds eerder weerlegd in dit artikel met als conclusie:

Als je weet dat de Palestijnen zelf mogen beslissen waar er gebouwd wordt in gebieden A en B, en je daaraan toevoegt dat 60% van de aanvragen in gebied C wordt toegestaan, dan zie je dat meer dan 95% van alle projecten die de Palestijnen aanvragen, groen licht krijgen. In elk land zijn er bouwprojecten die geen toestemming krijgen. Dat kan gaan om diverse redenen van milieu tot stedelijke planning . Maar enkel in Israël hebben internationale organisaties de chotzpe om deze adviezen en uitspraken van het gerecht naast zich neer te leggen.

“Ware aard komt aan de oppervlak”

André Gantman (N-VA) zegt dat de voormalige VRT-journalist met kennis van zaken zijn ware aard toont.

“Hij geeft de vrije loop aan zijn antisemitisme uit door het opzettelijk gebruik van naziterminologie. Het is inderdaad een actueel fenomeen geworden om de Joden / Israël te associeren met de nazi’s om enerzijds het antisemitisme à la Tollenaere en de Shoah moreel te minimaliseren en de staat Israël als dusdanig te delegitimeren om het bestaansrecht ervan als een soort erfzonde van de geschiedenis te bestempelen”.

Tollenaere

Advertentie

Claude Marinower (Open Vld) zou de zaak bestuderen en eventueel ook een reactie insturen. Hij wilde wel benadrukken dat in een andere zaak, de antisemiet Jan Tollenaere (lees artikel hier) een actief lid was van de N-VA. Marinower was verbaasd en verbouwereerd dat wij dit niet gemeld hadden. Bij deze dus.

De reden hiervoor is echter dat toen dit nieuws op vrijdagavond bekend geraakte, de sabbat net was begonnen en toen de sabbat voorbij was, de man reeds uit de partij was gezet. Volgens de N-VA had Tollenaere geen enkele bestuursfunctie.