Opinie: “Voer geen debat over onze hoofden heen”

CD&V en N-VA zijn het niet eens over hoelang de para's moeten blijven
CD&V en N-VA zijn het niet eens over hoelang de para’s moeten blijven

De Joodse gemeenschap is bezorgd over het gekissebis tussen de regeringspartijen over de inzet van para’s. “Voor ons is dit een uiterst delicate kwestie. Het gaat hier over onze veiligheid en die van onze kinderen”, aldus Michael Freilich. “Het is politici onwaardig om hier politieke spelletjes over te spelen”, aldus de hoofdredacteur van Joods Actueel die graag wil bemiddelen in deze zaak.

“Er wordt een debat gevoerd over onze hoofden heen maar voor ons is dit echt wel van levensbelang. Zeker na de aanslag op het Joods museum, een koosjere supermarkt in Parijs en verschillende dodelijke aanslag tegen Joodse doelen in het verleden.”

“Dat Kris Peeters geen militairen wil zien op de Meir als het terreuniveau opnieuw zakt tot niveau 2 is best begrijpbaar, maar je moet eveneens in overweging nemen dat als dit niveau op nummer 3 blijft voor Joodse instellingen – dat je daar dan ook gepaste maatregelen voor moet voorzien. Ik denk dat beide partijen water bij de wijn moeten doen maar dat je zeker de Joodse gemeenschap niet negeert in dit debat”.

Daders lopen nog vrij rond

Terry Davids, algemeen directeur van Joods Actueel: “Mag ik eraan herinneren dat de dader van de doelbewuste aanslag met een mes op een Joodse man in Antwerpen, enkele weken geleden, nog steeds vrij rondloopt. De kans dat deze man opnieuw toeslaat is reëel.

Advertentie

Mag ik eraan herinneren dat de handlanger van Mehdi Nemmouche, die de aanslag uitvoerde in het Joods Museum in Brussel, nog steeds vrij rondloopt. De kans dat deze man opnieuw toeslaat is reëel.”