Joodse gemeenschappen in Europa bezorgd na jongste schietpartij

Silhouette of soldier
“Tegenover jihadi’s met militaire training en oorlogswapens kan je enkel soldaten plaatsen”

Overal in Europa maken Joodse gemeenschappen zich bezorgd na de zoveelste aanslag waarbij Joodse doelen door terroristen worden aangevallen. Op zaterdag kwam een Joodse man om het leven toen hij werd beschoten voor een synagoge in Kopenhagen, Denemarken. “Haal de para’s hier de komende weken zeker niet weg”, is ook de teneur in de Joodse buurt in Antwerpen. Agenten die voor de synagoge in Denemarken stonden konden een heus bloedbad verhinderen.

De dader beschoot eerst een (niet-Joods) centrum waar een debat aan de gang was over islam en vrije meningsuiting, daar maakte hij ook een dodelijk slachtoffer vooraleer hij naar de synagoge ging. Agenten die voor de deur van de synagoge stonden konden een waar bloedbad voorkomen.

Bezorgd

De nervositeit in de Joodse gemeenschap neemt met elke aanslag toe: enkele weken geleden werden klanten in een koosjere supermarkt aangevallen in Parijs terwijl in mei drie slachtoffers vielen in het Joods museum van Brussel.

Verschillende mensen op straat die onze redactie kon spreken, zowel Joden als niet Joodse mensen die in de Joodse buurt wonen, beaamden dat ze zich veiliger voelden met de paracommando’s op wacht.

Advertentie

Eerder had Joel Rubinfeld, van de Liga tegen het Antisemitisme, al opgeroepen om de soldaten voor Joodse instellingen te blijven behouden.

“Deze Jihadi’s hebben militaire training gekregen en zijn bewapend met oorlogswapens, de enige die je daar effectief tegenover kan plaatsen zijn troepen die eenzeflde vuurkracht dragen en een gelijkaardige training hebben ondergaan”.

Het Forum der Joodse Organisaties verklaarde eerder dat het voor hen geen verschil uitmaakt of agenten of soldaten de wacht aanhouden, zolang er maar extra bewaking is.

Realiteit

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reyners (MR) zijn vragende partij om de soldaten voor Joodse instellingen langere tijd te behouden.

“Dit is de realiteit waarmee we vandaag in Europa te maken hebben en we zullen ermee moeten leren leven”, zie De Wever nadat CD&V en Open VLD hadden gepleit om de troepen terug naar de kazernes te sturen.

De handlanger van Mehdi Nemmouche, die de aanslag in Brussel pleegde, en een dader van een mes-aanval op een Joodse man in Antwerpen, lopen nog steeds vrij rond.