Terzake docu over Arabieren in het Israëlische leger

Klik voor de reportage

Gadsar, dat is de naam van de eenheid waarin het Israëlische leger honderden en op termijn misschien wel duizenden Arabieren wil inlijven. Wie zich aansluit, mag rekenen op toekomstperspectieven in Israël. Maar de jonge rekruten betalen ook een prijs. Niet iedereen in hun omgeving is tevreden met hun moedige beslissing. Terzake bracht hierover een interessante documentaire.

Bekijk hier: http://deredactie.be/permalink/2.48100?video=1.2860334

Framing
De priester Gabriel Naddaf die soldaten helpt rekruteren wordt in de reportage echter weggezet als “omstreden figuur” terwijl Haneen Zoabi, de extremisitsche Arabische politica, als dusdanig niet wordt gekaderd. Zoabi is nochtans lid van het parlement maar noemt het land racistisch, zijn leger “kindermoordenaars”, ze deed mee aan de Flotilla-actie en ze toonde begrip voor terroristen die Israëlische burgers hadden gekidnapt.

Tot slot nog dit: terwijl deze documentaire focust op Arabische christenen, zijn er ook Arabische moslims actief in het Israëlische leger.