VN-rapport: “Dat Palestijnse mannen hun vrouwen slaan is de schuld van Israel”


“Er is een duidelijke link tussen de langdurige bezetting en geweld tegen vrouwen in de Palestijnse gebieden.” Dat valt te lezen in een merkwaardig rapport van de speciale VN-rapporteur over geweld tegen vrouwen. De directeur van de organisatie UN Watch merkte op dat de verklaringen in het rapport een gevaarlijk precedent scheppen. Mannen die vrouwen mishandelen kunnen hun daden goed praten door simpelweg  Israël de schuld te geven.

Volgens VN-rapporteur Dubravka Šimonovic “heeft de Israelische bezetting een gegenderde impact”. Šimonovic beweert dat, met name in Gaza, Palestijnse mannen gefrustreerd zijn door de uitzichtloze situatie. Deze frustraties botvieren zij vervolgens in sommige gevallen op hun vrouwen. De VN-rapporteur vindt dus blijkbaar dat deze mishandelende mannen niet de volledige verantwoordelijkheid dragen, maar dat ook Israel als schuldige aangewezen moet worden.

Hille Neuer reageerde namens UN Watch op het eenzijdige rapport. Hij vroeg Šimonovic hoe ze tot haar conclusies is gekomen. Volgens Neuer ontbreekt het document aan cijfers en argumenten om de beschuldigingen aan het adres van Israel te ondersteunen. Bovendien ontbreekt het rapport aan grondig onderzoek naar andere meespelende factoren, zoals islamitische predikers die op Palestijnse televisie uitleggen hoe mannen hun vrouwen kunnen slaan.

Rapporteur  Šimonovic bleef Neuer een antwoord verschuldigd. In plaats van alsnog argumenten of cijfers te presenteren, was haar repliek een herhaling van haar eerdere statements. Israel is volgens haar medeschuldig aan de mishandeling van Palestijnse vrouwen en moet maatregelen nemen om deze vrouwen te beschermen. De opmerkingen van UN Watch zei ze als “generaliserend” te beschouwen.

(bron:cidi.nl)