Tongeren gaat nazi-artikelen weren uit markten

Nazi kerstballen in Tongeren

Merel Kan, een Hollandse uit de buurt van Amsterdam, bezocht vorige weekeinde de bekende antiekmarkt in Tongeren en postte een foto van kerstballen met hakenkruis die er te koop stonden. De Tongerse schepen Guy Schiepers (Open VLD) wil nu het marktreglement aanpassen, dat zou de stad de mogelijkheid bieden om het aanbieden van deze spullen op hun markt te verbieden. “Zo kunnen we deze stuitende bedrijvigheid die tegen al onze normen en waarden indruist toch van de markt weren.”

Niet alleen in Tongeren, maar op meerdere markten en beurzen in ons land worden nazi-memorabilia waaronder dolken, nazivlaggen, uniformen en eretekens in grote aantallen te koop aangeboden. Veelal gaat het om replica’s die in Spanje worden geproduceerd en in ons land worden ingevoerd. In België bestaat er geen duidelijke wetgeving die de verkoop van dergelijke zaken verbiedt.

In augustus nam de politie van Tongeren reeds nazispullen in beslag maar omdat de wetgeving tekortschiet kon de handelaar in kwestie ze toch terugkrijgen.  “Met een aangepast marktreglement kunnen we wél de aanbieders sanctioneren”, aldus de Tongerse schepen Guy Schiepers (Open VLD) aan onze redactie

De schepen, is echter niet helemaal zeker dat de nazikerstballen echt op de Tongerse markt werden aangeboden en zegt:

“Het is niet omdat een Hollandse dame een tweet post met deze info dat die foto inderdaad op onze markt werd genomen, het kan, maar het is niet te controleren. We hebben geen enkele andere melding gekregen, maar we houden het sowieso in de gaten”.
GUY SCHIEPERS

Advertentie

“Nazikerstballen zijn geen replica’s en even min origineel”
Dat uitgerekend voor een christelijk feest als kerstmis, dat bovendien symbool staat voor vrede, dit nieuwe product op de markt komt is volgens Jan De Volder, historicus en religie-expert verontrustend. Hij noemt de verkoop van nazispullen sowieso wansmakelijk maar ziet met deze ‘kerstballen’ een nieuw fenomeen opduiken.

“Dit is een nieuw element in de verontrustende tendens die je steeds meer de kop ziet opsteken, om het nazi-verleden te bagatelliseren. En in bepaalde kringen, zoals Schild en Vrienden, dat verleden te koesteren.”
JAN DE VOLDER