Burgemeester Tessenderlo laat beslag leggen op nazi-prullaria op zondagsmarkt

De politie heeft op zondag beslag gelegd op een volledige stand in de Tessenderlose zondagsmarkt die nazi-artikelen te koop aanbood. De actie kwam er op vraag van burgemeester Fons Verwimp (sp.a) nadat die door Joods Actueel op de hoogte was gebracht.

Op onze redactie liep zondagochtend een tip binnen van Danny, een verontruste lezer. Hij schreef:

Vandaag op uitstap geweest naar De Zwarte Markt in Tessenderlo. Tot mijn grote schrik zag ik daar een kraampje met allerlei nazirommel zoals aanstekers met hakenkruizen, SS-tekens, vlaggen, swastika’s tot en met portretten van hun grote leider zelf. Is daar niets tegen te doen?”

Gunther Dierixc, verantwoordelijke van De Zwarte Markt, de grootste overdekte markt van Europa met meer dan dertienhonderd standhouders, blijkt echter onbereikbaar. Het beste wat zijn secretariaat presteert is ons door te verbinden met een mevrouw aan de kassa die echt niet begrijpt waarom we drie keer opnieuw met haar worden doorverbonden.

Advertentie

Burgemeester

We bellen de burgemeester van Tessenderlo, Fons Verwimp. Hij is niet op de hoogte maar wil zich meteen van de toestand vergewissen en stuurt de politie langs.

“De kraam stond in het midden van de zaak, ik zag de rode vlaggen met witte cirkels al van ver? Het werd helemaal ongelofelijk toen ik aan de zijkant een groot schilderij met een portret van Adolf Hitler zag staan”, en dat in de buurt van het podium en eetkraampjes. Onbegrijpelijk.

Mijn vriendin probeerde een filmpje te maken met haar smartphone maar was zo geïntimideerd door de omgeving en de verkoper, een veertiger van het bikertype, dat het niet al te scherp was,” aldus Danny die liever niet met zijn familienaam in een publicatie wil.

Een half uur later laat de burgemeester ons meer weten:  “De politie is langsgeweest en ik heb daarna de kraam in beslag laten nemen”, aldus de sp.a’er die duidelijk van aanpakken weet. Maar het is zondag en de burgervader zegt: “Ik zie morgen wel hoe dit verder moet opgevolgd worden”.

Danny en zijn vriendin maar ook zijn vader zijn tevreden met het ingrijpen:  “Ik kan haast niet geloven dat niemand daar eerder zijn beklag over gemaakt heeft want zelfs de Zwarte Markt is met dat soort zwartzakkkerij  niet gediend”.