Nazi gemeenteraadslid nogmaals veroordeeld voor Hitlergroet

Op 4 december 2006 legde Olivier Delcourt, verkozen als gemeenteraadslid voor het Front National, de eed af met een uitgestrekte hand met handschoen terwijl hij een nazigroet bracht. Publieke verontwaardiging en een klacht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding waren het gevolg.

Olivier Delcourt (FN)

Vorig jaar werd Delcourt al veroordeeld in eerste aanleg, vandaag bevestigde een rechter in beroep de uitspraak en verzwaarde daarbij ook de boete tot 400 euro vanwege het ‘volstrekt onaanvaardbare’ gedrag.

Delcourt raakt door de uitspraak zijn burger- en politieke rechten kwijt voor een periode van vijf jaar. Hij zal dus geen publieke functie meer kunnen invullen en evenmin zal hij nog verkozen kunnen worden. Delcourt heeft vijftien dagen de tijd voor een eventueel cassatieberoep.

Pascal Joshec (VB)

Niet uniek
Delcourt is niet de eerste extreemrechtse politicus die tijdens de eedaflegging een nazigroet brengt. Tijdens de eedaflegging op 2 januari 2001 bracht Vlaams Blok gemeenteraadslid Pascal Jochec in Boom eveneens de hitlergroet. Hij werd hiervoor door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk en een geldboete van duizend euro.

Een ander VB-lid, Godelieve Kussé bracht ook de Hitlergroet tijdens de gemeenteraad van 29 maart 1999 en werd hiervoor veroordeeld tot drie maanden cel en een geldboete.

Advertentie

Ook VB kopman Filip Dewinter bracht in 1991 een dubieuze groet tijdens zijn eedaflegging in 1991. Dewinter beweerd later steeds dat hij geen Hitlergroet bracht. “Wat is er verkeerd met de Romeinse groet? Die bestaat al zolang als onze beschaving”, luidde het.

Filip Dewinter (VB) legt de ‘eed’ af in het Parlement (1991)