IJzertoren gesloten tijdens bezoek neo-nazi’s van Blood and Honour

De IJzertoren en het daarbij behorende museum in Diksmuide werd afgelopen zaterdag resoluut gesloten door directeur Dirk Demeuri nadat die op de hoogte kwam van een bezoek van neo-nazi’s van Blood and Honour aan het Vlaamse symbool van de vrede.

“Ik wou niet dat families met kinderen nazigezangen te horen kregen of geconfronteerd werden nazigroeten”, aldus Demeuri in een gesprek met Joods Actueel. Hij liet ook weten al enkele dagen op de hoogte te zijn dat de leden van de geweldadige vereniging op bezoek zouden komen.

De neo-nazi’s die met een tiental kwamen aanzetten dropen na het sluiten van de IJzertoren af naar hun volgende activiteit. Demeuri zei te weten dat de neo-nazi’s in groep naar Kortrijk trokken waar ze deelnamen aan “volksspelen” die ze zelf organiseerden.

Luister hier naar het commentaar van directeur Demeuri:

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2010/07/ijzer.mp3]

Het is niet de eerste keer dat Blood and Honour probeert de sereniteit aan het IJzertorenmonument te verstoren. Zo hadden neo-nazi’s in 2008 pal onder de IJzertoren op een nabij gelegen camping een grote tent opgezet waar honderden leden uit binnen- en buitenland bijeenkwamen ter nagedachtenis. De burgemeester van Diksmuide verbood de bijeenkomst niet maar een grote politiemacht hield toen vanop afstand de zaak in het oog.