Zwinkrant: “Joden en nazi’s één pot nat” – “geen wonder dat we ze niet mogen”

Joods Actueel kreeg verschillende verontwaardigde reacties n.a.v. een schandelijk artikel verschenen in De Zwinkrant. Deze krant, verdeeld in de regio’s Knokke-Heist, Sluis, Cadzand, Aardenburg, Oostburg, Damme en Brugge, zegt dat het er is voor iedereen die de Zwinstreek een warm hart toedraagt.

Iedereen behalve de smouzen (scheldnaam voor Joden) die volgens een artikel in de krant “samen met de nazi’s één pot nat”  vormen en die wij gewoon “niet mogen” in Knokke. Tenminste dat staat in een anoniem artikel gepubliceerd deze maand.

Wij brengen hier enkele zinnen uit dit schotschrift dat u in zijn volledigheid ook hier kan downloaden:
[…] De Gazastrook, De westelijke Jordaanoever en de Golanhoogte, schandvlekken op de zakdoek van de internationale politiek…  Er komen nederzettingen, er worden muren gebouwd en de wereld kijkt toe. Af en toe een vermanend vingertje, daar blijft het bij. Kindjes gooien wat stenen, er wordt al eens een vooroorlogse bom richting Zion geschoten, voor de rest annexeren die grijze eekhoorns met hun keppeltjes steeds meer grond ten koste van de Palestijnen. Zijn die Joden immers niet het uitverkoren volk? En zegden die Ariërs toevallig niet krek hetzelfde? Smousen en Nazi’s, een pot nat. Übermenschen, het zal wat.

[…] Al eens in mei op de Knokse zeedijk proberen te wandelen? Het lijkt wel of de hele diaspora dan daar samentroept. Mannen met pijpenkrullen, rare schortjes en zwarte hoeden, vrouwen met pruiken en lange kousen, de hele wereld behoort hen toe. Uit de weg gaan? Ho maar, wij zijn het uitverkoren volk, mijnheer. En dan zijn ze verwonderd dat we hen niet echt mogen.

Advertentie

[…] De kastanjeboom uit de tuin van Anne Frank is omgevallen. Een goed voorteken? Ik weet niet of er ooit eekhoorns in hebben gewoond maar deze ochtend heb ik in ons bos toch al één rode acrobaat bezig gezien. Eindelijk. The Red Squirrel strikes back.

Reacties
Joods Actueel nam contact op met de politiewoordvoerder van Knokke, inspecteur Vaneenoghe, die zei formeel dat er geen problemen of klachten gekend zijn over Joden aan de kust. De Knokse burgemeester, graaf Leopold Lippens, reageert geschokt op het schijnbaar racistisch artikel. “Wat is dat voor onzin? Aan de kust is iedereen welkom, we zijn allen Belgen, dit kan niet, maar gelukkig wordt de Zwinkrant nauwelijks bekeken of gelezen.”

Kwade wil uitgever
Wij namen ook contact op met de verantwoordelijke uitgever, Guy Poelvoorde, met de vraag of Joods Actueel een recht van antwoord kon krijgen in de volgende editie. In eerste instantie leek hij daarmee in te stemmen maar toen we hem vroegen om dat ook per kerende e-mail aan onze redactie te bevestigen, veranderde zijn toon en gooide hij de telefoon neer.

Zelf reageren
De verantwoordelijke uitgever, Guy Poelvoorde,  kan u contacteren voor een reactie
GSM 0475/39 34 98, of per email naar guy.poelvoorde@telenet.be –  gewone brief naar G. Poelvoorde Pitsenbosdreef 7, 8200 Brugge