Israël sloopt Palestijnse huizen bij grens na juridisch gevecht van 7 jaar

Israëlische troepen en bulldozers nabij Sur Baher (Foto Flash90)

Het Israëlische leger is begonnen met de sloop van 13 voornamelijk lege gebouwen in een Arabisch dorp ten oosten van Jeruzalem. Dit omwille van veiligheidsredenen én het opzettelijk bouwen tegen de richtlijnen in. Die richtlijn verbiedt de bouw in een straal van 250 meter rond het veiligheidshek. Sinds Israël dat hek optrok, is het aantal aanslagen en beschietingen met meer dan 90% gedaald – Israël wil dat in de toekomst ook zo houden.

Vorige maand ging het Hooggerechtshof akkoord met de sloop van de bouwwerken in de wijk Wadi al-Hummus van het dorp Sur Baher. Met de afbraak van de gebouwen komt een einde aan een zeven jaar durend juridisch gevecht.

De gebouwen werden zonder vergunning van de Israëlische autoriteiten gebouwd, in een gebied waar het uit veiligheidsoverwegingen verboden is om gebouwen neer te zetten. Wadi al-Hummus bevindt zich grotendeels in een gebied onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit, maar aan de Israëlische kant van het veiligheidshek.

Het staat trouwens aan die kant van het hek op specifieke vraag van de inwoners van de stad!

Hooggerechtshof
Volgens activisten die zich tegen de sloop verzetten arriveerden honderden politieagenten en soldaten rond drie uur ’s nachts in Wadi al-Hummus, en begonnen zij voorbereidingen te treffen. Enkele uren later werden 17 Palestijnen uit hun woning geëvacueerd: in twee van de 13 gebouwen woonden reeds mensen, aldus Haaretz. De bewoners hadden op zondag nog een poging gedaan om de afbraak te voorkomen, maar het Hooggerechtshof wees hun verzoek om uitstel af.

Advertentie

Circa een maand geleden oordeelde Israëls hoogste rechter al dat de IDF de gebouwen mocht slopen. Volgens een in 2012 uitgevaardigde richtlijn is het verboden om binnen 250 meter van de veiligheidsbarrière te bouwen. Het ministerie van Defensie claimt dat bouwwerken in de buurt van het hek zorgen voor wrijving tussen veiligheidstroepen en de lokale Palestijnse bevolking. Ook zouden deze gebouwen gebruikt kunnen worden voor het smokkelen van wapens en zelfmoordterroristen naar Israëlisch grondgebied.

Twitter reactie van de bevoegde minister Gilad Erdan

De Israëlische minister voor publieke veiligheid, Gilad Erdan, reageerte op Twitter (lees verder onder de foto)

Veiligheidshek
Israël sloopt wel vaker Palestijnse bouwwerken die zonder vergunning zijn gebouwd. Dat is niet ongebruikelijk, maar de bewoners betwisten Israëls gezag in Wadi al-Hummus. De wijk ligt grotendeels in het zogeheten A-gebied van de Westelijke Jordaanoever, waar de Palestijnse Autoriteit het bevoegde gezag is. De PA had bijna 10 jaar geleden al een bouwvergunning afgegeven.

De situatie in Wadi al-Hummus is echter vrij bijzonder. Hoewel de wijk onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit valt, en buiten de gemeentegrenzen van Jeruzalem, is Wadi al-Hummus gesitueerd aan de Israëlische zijde van de veiligheidsbarrière. Volgens de oorspronkelijke plannen zou het hek dwars door Sur Baher heen snijden, maar op verzoek van de bewoners zag Israël hier vanaf. Zo kwam de wijk aan de Israelische kant van het veiligheidshek terecht.

Desalniettemin is Wadi al-Hummus juridisch gezien nog altijd onderdeel van de door de PA bestuurde Westelijke Jordaanoever. Volgens het Hooggerechtshof is dit gezag echter niet ongelimiteerd. Omdat Israël volgens de Oslo-akkoorden nog altijd verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheidssituatie, zou de Joodse staat ook zeggenschap hebben over gebieden waar de PA over de bouwvergunningen gaat, aldus het vonnis.

‘Ernstige escalatie’
De sloop van de gebouwen in Sur Baher komt Israël op veel kritiek te staan. De Palestijnse Autoriteit noemde het besluit een “ernstige escalatie”, en riep de internationale gemeenschap op om de sloop te veroordelen. Deze veroordeling volgde maandagmiddag, in de vorm van een verklaring van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS) van de Europese Unie.

Advertentie

Vernieling waterbronnen
In de Belgische pers lazen we ook een artikel over de vernieling van enkele waterbronnen en 2500 bomen door het Israëlische leger. Het zou gaan om een project met Belgisch belastinggeld.

De woordvoerder van het Israëlische leger liet aan Joods Actueel weten dat deze waterbronnen zonder geldige vergunning kostbaar water aftapte en dat deze daarom werden ontmanteld samen met zo’n recent geplante 500 (geen 2500) bomen. Of Israël een schadevergoeding zou vragen aan België voor de kosten van deze sloopwerken is niet meteen duidelijk. Toch moet België veel omzichtiger omgaan met het financieren van illegale bouwwerken.