Project ‘Brieven voor 104-jarige Eva’

Eva Fastag werd in 1942 bij de eerste Jodenrazzia in Antwerpen opgepakt en kwam als een van de eerste Joodse gevangenen terecht in Kazerne Dossin, waar ze de lijsten voor de transporten naar Auschwitz moest typen. Ze viert op 3 april aanstaande haar 104de verjaardag. Historicus Pieter Serrien tekende haar getuigenis op en wil dat iedereen haar laat weten dat we haar niet vergeten. In samenwerking met Kazerne Dossin zette hij een project op poten om zoveel mogelijk gelukwensen over te maken aan deze bijzondere dame. Joods Actueel vroeg Serrien waarom hij zo gefascineerd is door haar levensverhaal.

“Toen ik twee jaar geleden te weten kwam dat Eva nog in leven was en toen al een tiental jaar nabij haar dochter in een kibboets in Israël woonde, ben ik naar ginds afgereisd en heb ik haar ontmoet en samen met haar de geschiedenis waarvan ze prominent getuige is, genoteerd.

Evan en Pieter

Ik trof er een superintelligente dame aan die zo helder van geest is en perfect vloeiend Nederlands, Frans, Engels Duits en natuurlijk Hebreeuws spreekt dat je het haast niet kan begrijpen. Ik heb al pratend met haar gewandeld en ze heeft de tred van iemand van half haar leeftijd en ze verstuurt e-mails naar me. Eva heeft zoals zovele getuigen na de oorlog nooit veel verteld over haar werk in Dossin en al evenmin over het moedige verzet dat ze ook pleegde nadat ze door de Duitsers gedwongen werd om de transportlijsten samen te stellen. Ook repte ze met geen woord over haar verzetsdaden. Toen ze de dossiers van Joden te beheren kreeg waarover twijfel bestond of ze volgens de regels van het naziregime niet ten onrechte in Dossin waren terecht gekomen, kwam de moedige dame in actie. Eva wist het aan boord te leggen om de lijsten te manipuleren en heeft ongetwijfeld honderden mensen gered uit de klauwen van de nazi’s.

De verjaardagsactie Brieven aan Eva is  om haar zeker te laten weten dat we haar niet vergeten zijn en vooral omdat iedereen haar geschiedenis leert kennen. Iedereen zou best maar onthouden dat Eva de meer dan 25.000 gedeporteerde Joden, van wie slechts een kleine minderheid terugkeerde uit Auschwitz, één na één in de ogen heeft gekeken. Ook haar eigen familieleden…” aldus Serrien. Joods Actueel bekeek de videoverslagen die Pieter Serrien van dagenlange ontmoetingen heeft gemaakt en die op zijn website staan. Als Eva Fastag in een van de beeldfragmenten vertelt over de deportatie van haar eigen moeder vanuit Dossin is het hartverscheurend om tijdens het kijken het immense verdriet te beleven dat uit Eva’s getuigenis spreekt. Wat een liefdevol en goed mens.

Advertentie

Ga zeker zelf eens kijken op de website en stuur de links door naar iedereen die je kent want samen met alle verjaardagskaarten, tekeningen en video’s die bij de typiste van Dossin zullen terechtkomen, is dat naast je persoonlijke gelukwensen op een kaartje het mooiste verjaardagsgeschenk dat we voor onze 104-jarige kan bedenken. Namens de redactie van Joods Actueel: van harte proficiat Eva.

Hoe deelnemen aan het project ‘Brieven voor Eva’

Alle verjaardagskaarten, tekeningen… kunnen verzonden worden naar Kazerne Dossin, Dienst publiek en educatie, t.a.v. Eva Fastag, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen. Wensen in e-format, videoclips, foto’s scans, etc. kan je bezorgen via de website www.pieterserrien.be/brievenaaneva

Zij zorgen ervoor dat alle brieven en boodschappen bij Eva terechtkomen.

Pieter Serrien, Eva Fastag, Hoe ik de Dossin Kazerne en de Holocaust overleefde, 2019, ISBN uitgeverij Horizon bij uitgeverij Horizon, ISBN 9789463962056, Het boek is verkrijgbaar in de erkende boekhandel en online, € 21,99