Britten spelen kort op de bal na antisemitisme van voetbalsupporters

De voetbalmatch tussen Racing Genk en het bezoekende West Ham United op donderdag 4 november werd niet alleen ontsierd door vechtende supporters die de politie aanvielen maar ook door een groep supporters die al op het vliegtuig richting Brussel zich extreem antisemitisch gedroegen tegen de enige Joodse man die zich aan boord van het toestel bevond.

De clubbleiding van West Ham zegt “ontsteld” te zijn na het zien van de videobeelden op sociale media. Daarop is te zien hoe een groep supporters van de club een antisemitische gezang aanheffen tegen een Joodse man tijdens de vlucht naar België. Voor de Joodse mijnheer in kwestie zeer bedreigend, ook omdat hij de enige Jood aan boord was.

Tony Burnett, Chief Executive Officer van ‘Kick it Out’, drong er bij de club op aan om krachtige maatregelen te nemen om het criminele gedrag gesanctioneerd te krijgen. Hij deed een oproep aan zowel de voetbalclub als aan de luchtvaartmaatschappij om de verantwoordelijken te identificeren en te zorgen dat de sterkst mogelijke actie tegen hen ondernomen zou worden.

Krachtdadig ingrijpen
De politie is volop bezig met het analyseren van de beelden en vraagt aan getuigen om ook hun video-opnames over te maken. Tot dusver werden reeds 3 verdachten geïdentificeerd en gearresteerd. Een man werd in zijn woning opgehaald en een andere 55-jarige man die via Nederland terug naar huis vloog werd bij aankomst op het vliegveld gearresteerd. De mannen werden na het betalen van een borgsom in voorlopige vrijheid gesteld maar zullen later dit jaar voor de rechter moeten verschijnen.

Dit krachtdadige optreden van de Britten staat in schril contrast met de afhandeling van talrijke soortgelijke voorvallen in ons land. Niettegenstaande we over UNIA het zogenaamde Gelijke Kansencentrum beschikken met een 100-tal medewerkers, en er zelfs een parketmagistraat bij de Koninklijke Voetbalbond aan de slag is, worden dergelijke zaken in België zelden of nooit voor de rechter gebracht.

Advertentie

Toch is een arrestatie, gevolgd door een inbeschuldigingstelling en een rechtszaak, het enige effectieve antwoord om dergelijk antisemitisme te bestrijden. Clubs, UNIA en anderen kunnen niet langer wegkomen door deze vorm van criminaliteit weg te zetten als “niet zo kwaad bedoeld” of zoals UNIA deed met Aalst Carnaval, deze als “folklore” te omschrijven.