Ludo De Brabander reageert

Lude de Brabander (van de VZW Vrede) reageert op de blog van Benno Barnard – en is ‘not amused’ dat iemand er anders over denkt

Je bent de perfecte illustratie van wat Norman Finkelstein, zelf een jood, de holocaustindustrie placht te noemen: het ergerlijk misbruiken van die gruwelijke geschiedenis van het antisemitisme voor politiek-ideologische doeleinden, even misdadig als het antisemitisme zelf. Het veelvuldig plat gebruik van antisemitisme, maakt immers het begrip zelf banaal. Schaam je!

Je stelt me teleur. Het moet je hoog/diep zitten, de frustratie, de onmachtige behoefte om een zaak te verdedigen die geen enkele humanist kan verdedigen. Jouw buik die al dat gif laat opborrelen… verschrikkelijk moet dat zijn….

Beste Benno,

Advertentie

Ik lees net jouw stukje scheldproza op Knackblog

En ik die dacht nog enige hoffelijkheid en openheid voor een gezonde discussie bij jou te hebben ontwaard… na ons jongste elektronisch dispuut enkele maanden geleden ook al weer n.a.v. een tribune.

Is wel nogal gratuit om mij en Herman ‘oude stalinisten’ te noemen. Vind je zelf niet? Misschien moet je dat eens toelichten, want ik heb bij god geen idee waarom we met dit etiket worden vereerd. Maar wellicht heb jij daar wel een eigenzinnige te rechtvaardigen definitie voor. Die hoor ik graag. Maar erger vind ik dat andere label: ‘antisemitisme’. Je bent de perfecte illustratie van wat Norman Finkelstein, zelf een jood, de holocaustindustrie placht te noemen: het ergerlijk misbruiken van die gruwelijke geschiedenis van het antisemitisme voor politiek-ideologische doeleinden, even misdadig als het antisemitisme zelf. Het veelvuldig plat gebruik van antisemitisme, maakt immers het begrip zelf banaal. Schaam je!

Voor de rest staat er weinig inhoud in, want behalve de inmiddels afgezaagde truc van het vergelijken van critici van een brutale oorlogsmachine annex bezettingsmacht met Nazi-praktijken – wat echt laag bij de grond en intellectueel oneerlijk is, maar goed wat kan het je maken – en het reduceren van de hele problematiek tot een religieuze kwestie, braak je louter clichés. Je stelt me teleur. Het moet je hoog/diep zitten, de frustratie, de onmachtige behoefte om een zaak te verdedigen die geen enkele humanist kan verdedigen. Jouw buik die al dat gif laat opborrelen… verschrikkelijk moet dat zijn….

Moest je ernstige argumenten aandragen dan zou ik onmiddellijk graag die discussie met je willen aangaan. Nu weet ik eigenlijk niet of het een goed idee is. Ik vrees verder verleid te worden tot het niveau van jouw inhoudsloos gebral… hm dit begint al aardig in jouw richting te gaan. Dus liever niet verder hier….Maar je hebt nu wel begrepen dat ik behoorlijk nerveus ben geworden van zoveel onzin in zo weinig alinea’s.

Toch in een paar woorden een poging, lees nog even door want nu probeer ik hier alsnog wat inhoud te geven

1. Israël is een bezettingsmacht, de Palestijnen diegenen die bezet worden (dat zegt tenminste het internationaal recht – referentie VN en alle politiek-wetenschappelijk literatuur minus de zionistische geschriften)
2. Israël annexeert grote delen Palestijns gebied via bouw muur, nederzettingen, en apartheidswegen ‘slegts vir joodse kolonisten’ en transfereert delen van de eigen populatie naar bezette gebieden – mag allemaal niet van het internationaal recht en de conventies van Geneve
3. De Palestijnse vluchtelingen uit het gebied dat nu onder de Joodse entiteit valt, er verjaagd zijn (dixit de geopenbaarde militaire archieven) en wat dus etnische zuivering heet in de moderne terminologie, mogen niet terug naar hun grond (de ‘wet op het land’ e.a. in weerwil van VN-resolutie 194). Joden die nog nooit eerder een voet in de regio hebben gezet zijn altijd welkom.. ze krijgen zelfs aan gunstige voorwaarden een huisje in de resterende Palestijnse gebieden netjes naast hun Palestijnse vijanden.
4. en nog even een vergelijking:
1. Hamas wil de vernietiging van de zionistische entiteit = Israël wil de vernietiging van iets wat zelfs nog geen staat is.
2. Hamas erkent de bestaande akkoorden niet = Israël die zegt dat ze die wel erkent, maar in de praktijk gewoon het aantal nederzettingen etc. blijft uitbreiden (ken je het snelst groeiende kankergezwel Har Homa naast Betlehem gebouwd op Palestijnse landbouwgrond, van boeren die daar geen shekel vergoeding hebben voor gekregen? Wellicht niet want aan jouw ‘discours’ te horen ben je ter plaatse nog nooit eens poolshoogte gaan nemen. Ik vermoed dat je de zaken anders zou bekijken…. Kan natuurlijk verkeerd zijn)
3. Hamas kent alleen geweld = Israël … vul zelf maar in.
4. Hamas is fundamentalistisch = de kolonistenbewegingen en –partijen, Shas,… vul maar aan
5. Hamas is een terreurbeweging = Israëlische militaristische terreurmachine (al eens het gedrag geobserveerd van soldaten aan een van de tientallen checkpoints t.a.v. oude vrouwtjes? In puur Palestijnse gebeid nb? Neen, opnieuw… je bent er nog niet geweest juist ja..

Advertentie

Conclusie: die beide duivels hebben behoorlijk veel met elkaar gemeen….Wellicht is dat de reden waarom – dixit een Israëlische generaal – Israël Hamas eind de jaren tachtig financieel heeft gesteund (was eigenlijk om een tegenkracht te hebben voor de toen sterke linkse Palestijnse fracties. Slim gespeeld moet ik zeggen)

Tot slot. Kijk, ik heb eens een paar boeren gesproken, een paar jaar terug in Jayyous. Niets met politiek te maken, simpele boeren, begaan met hun veld en hun gezin. Plots komt er een muur drie vierde van hun grond en zes van de zeven dorpsbronnen afpakken. Toevallig liggen daar ook 2 joodse nederzettingen. Die boeren mogen nog op hun grond, ja hoor… maar ze moeten om de zes maanden een vergunning aanvragen in… de bewuste naburige joodse settlement (en als je weet wie daar woont…) een goed decennium geleden gebouwd achter de groene lijn (op Palestijnse gebied dus). Water krijgen ze ook, alleen moeten ze daar voortaan voor betalen.

Een andere boer, in 2002 toen ik in Gaza was. Aardbeien kweekte die man, je kan dat absurd vinden in zo’n streek aardbeien kweken, maar er was blijkbaar een inkomen mee te verdienen. En dan komen zo’n twee jonge snotneussoldaten hem vertellen dat hij niet door mag met zijn lading. Wachten.. waarom?… wachten…etc… twee dagen later was het in orde. Geen controle zelf… maar zijn aardbeien waren naar de kloten, want die arme man had natuurlijk geen gekoeld transport. Klinkt als een wansmakelijk sprookje. Kleine stomme verhaaltjes, maar ze zijn het gezicht van deze bezetting. Dat je dat niet in die koppige blinde kop van je wilt krijgen?

Nu zeg ik je – om even de Israëlische regering te parafraseren – welk volk zou dit alles over zich heen laten gaan? Wat zou jij doen? Dit verhaal heeft echt wel een andere zijde dan dat nepzionistisch gezwets van je.

Bon, ik maak me geen illusies dat ik hier een stap mee vooruitkom. Overtuigen zal ik je niet. Maar ik heb therapeutisch tenminste mijn hart gelucht.

Maar om terug naar het begin te gaan. Houden we het voortaan toch maar beter deftig

Met vriendelijke groet,

De stalinist, annex antisemiet van de linkse moskee die hier nu behoorlijk zijn tijd heeft verdaan

Ludo De Brabander