Emotionele herdenkingsplechtigheid aan het monument in Antwerpen

herdenking1
Rond 18.00 uur arriveren de genodigden aan het Antwerpse monument voor de gedeporteerde medeburgers. Mevrouw Terry Davids, directeur JOODS ACTUEEL maakt nog een praatje met minister F. Vandenbroucke.

Antwerpen – De Joodse gemeenschap van Antwerpen heeft donderdag tijdens een plechtigheid aan het monument voor gedeporteerde medeburgers het einde van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei herdacht. Ze deed dat met toespraken van verschillende prominenten uit de Belgische politiek en het aansteken van kaarsen die de vele doden in de Duitse concentratiekampen symboliseerden. De herdenking werd afgesloten met een emotioneel lied van oppervoorzanger Benjamin Müller.  De Antwerpse Joden herinneren elk jaar de bevrijding na de oorlog en het einde van het nazistische regime. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen (Open Vld) staken de eerste kaars aan. 

Antwerps cultuurschepen Philip Heylen betuigde namens het stadsbestuur zijn medeleven met de slachtoffers van de holocaust. In België alleen werden 25.000 Joden gedeporteerd, waarvan er slechts 1.200 terugkeerden. Volgens Heylen blijft een gebrek aan tolerantie een probleem in onze samenleving, en mogen herdenkingsmomenten als dit daarom nooit verdwijnen. Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open Vld) schetste een historisch beeld van de Jodenvervolging en sprak zijn walging uit voor de systematische manier waarop dat gebeurde. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wees in zijn speech op het belang van het onderwijs om de herinnering aan de gruwel levend te houden. 
 
Tijdens het afsluitende gebed werden alle aanwezigen opvallend stil en vloeiden zelfs bij sommige politici enkele tranen. (bel)