Claude Lévi-Strauss op honderdjarige leeftijd overleden

Levi-Strauss,-ClaudeVorige zaterdag  overleed in Parijs Claude Lévi-Strauss, het nieuws raakte pas vanavond  bekend. De gevierde Franse filosoof en etnoloog, die in Brussel geboren werd, zou aan het einde van deze maand 101 jaar geworden zijn. Hij wordt beschouwd als één van de grootste denkers van onze tijd.

Lévi-Strauss legde als filosoof en etnoloog de grondslagen voor de antropologie en was de eerste wetenschapper die in die hoedanigheid (als antropoloog)  opgenomen werd als lid van de Académie Française.  Levi-Strauss ontwikkelde het idee dat de werkelijkheid al vorm gekregen heeft en dat de mens in die werkelijkheid weinig vrijheid kreeg toebedeeld en dat zelfs elke vorm van  creativiteit onderworpen is aan strakke denkregels.

Toen Hitler aan de macht kwam in Europa vertrok Lévi-Strauss, omwille van zijn joodse afkomst, naar de Verenigde Staten, later keerde hij terug naar Frankrijk.

Tijdens de laatste tien jaar van zijn leven liet  Levi-Strauss meermaals horen  een fel tegenstander te zijn van een toenemende globalisering, hij was van oordeel dat de graad van beschaving juist toeneemt door het naast elkaar bestaan van verschillende culturen en dat  een mondiale beschaving,  zo die al zou bestaan,  volgens hem alles moeten in het werk stellen opdat elke cultuur zijn eigen oorsprong zou bewaren maar naar eigen zeggen was hij daarover pessimistisch gestemd.