Nederland: Herdenkingen in de Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg is één van de belangrijkste monumenten in Nederland ter herinnering aan de jodenvervolging. Tussen 1942 en 1943 werden duizenden joodse mannen, vrouwen en kinderen hier verzameld voor deportatie. In totaal werden van de 140.000 Nederlandse joden meer dan 100.000 mensen vermoord in concentratie- en vernietigingskampen.De Hollandsche Schouwburg organiseert op 11 en 14 april en op 4 mei 2010 een aantal herdenkingen: Jom Hasjoa, de kinderherdenking en de Nationale Dodenherdenking. Ook vinden er verschillende evenementen plaats rondom het thema ‘herdenken’.

Jom Hasjoa
Zondag 11 april 2010, 16.00 uur
Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg. Tijdens een korte bijeenkomst zal onder meer het woord gevoerd worden door: de heer mr. L.F. Asscher, waarnemend burgemeester van Amsterdam, de heer H. Kney-Tal, ambassadeur van Israël in Nederland en prof. dr. N.H. Frijda. Muziek wordt verzorgd door Liberaal Joods Koor Sjier Chadasj.
Kinderherdenking
Woensdag 14 april 2010, 11.30 uur
De kinderherdenking is de afsluiting van een periode waarin leerlingen zich in de klas intensief hebben bezig gehouden met de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uit ervaring weten we dat kinderen graag zelf hun eigen wijze van herdenken ontdekken, vorm en inhoud geven. De kinderherdenking in de Hollandsche Schouwburg wordt daarom dit jaar voor de derde keer bedacht en uitgevoerd door joodse en niet-joodse basisschoolleerlingen van groep 8. Volwassenen mogen deelnemen als toeschouwer.
Nationale Dodenherdenking
Dinsdag 4 mei 2010, 19.30 uur
Met spreekster Debby Petter, voormalig nieuwslezeres en schrijfster van het boek Ik ben er nog: het verhaal van mijn moeder Hélène Egger (2009) over het leven van haar joodse moeder. Muziek van componist Jeff Hamburg wordt uitgevoerd door Irene Maessen (sopraan) en Eleonore Pameijer (fluit). Gezien de geschiedenis van deze plek zijn in de herdenking enkele joodse elementen opgenomen, zoals het Jizkor (joods herdenkingsgebed) en Kaddiesjgebed. De herdenking wordt georganiseerd door Plantage-Weesperbuurtvereniging, Vereniging Vrienden van de Plantage, IVKO (Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs) en Stichting Hollandsche Schouwburg.
Evenementen in de herdenkingstijd
In samenwerking met het Joods Historisch Museum, Filmmuseum en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de Hollandsche Schouwburg verschillende evenementen rondom het thema ‘herdenken’. Op 11 en 18 april zijn de films Stealing Klimt en Monsieur Klein te zien. Op 18 april kan ook de vrijheidstrein op station Haarlem worden bezocht. Van 26 april t/m 4 mei is in Stadsdeelkantoor Oost-Watergraafsmeer de tentoonstelling Transvaal Buren te zien. Het is de kroon op een project dat door basisschoolleerlingen op initiatief van het JHM en de Hollandsche Schouwburg is uitgevoerd.
Op 2 mei tenslotte, vindt in de Hollandsche Schouwburg het toneelstuk In duizend zoete armen naar de dagboeken van Etty Hillesum plaats.