Holocaustherdenkingsdag, Jom Ha Shoah

In heel de wereld worden verschillende herdenkingsplechtigheden gehouden n.a.v. Holocaust Herdenkingsdag.

In de Verenigde Staten riep president Barack Obama zondag op om nooit nog de hatelijke stereotypes en vooroordelen tegen het Joodse volk te tolereren en dat de ganse wereld op die manier een eerbetoon aan de slachtoffers van het naziregime kan brengen door zich opnieuw aan deze opdracht toe te wijden.
Op maandag 12 april is er de traditionele ‘Mars der Levenden’.

De Yom Hashoah of Holocaust Herdenkingsdag werd officieel ingesteld in Israël in 1951 die toen bij wet ondertekend werd door de toenmalige eerste minister van Israël David Ben-Goerion en President Yitzhak Ben-Zvi. De datum waarop de herdenkingsdag wordt gehouden, is afhankelijk van de Joodse kalender en verschilt daarom van jaar tot jaar.

Het oorspronkelijke voorstel om Yom Hashoah te houden was op de 14de dag van de maand Nisan, de jaarlijkse herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau (19 april 1943). Die datum bleek nogal problematisch omdat de 14de Nisan vlak voor het begin van de Pesach (Joodse Pasen) valt. Aldus werd de datum verschoven naar de 27ste Nisan, die precies acht dagen valt voor Yom Ha’Atzmaoet, of Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid die dit jaar 2010 volgens de Joodse kalender op 20 april wordt gevierd en volgens de christelijke kalender: 14 mei (1948)

Advertentie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft per 1 november 2005 [beter laat dan nooit…27 januari ingesteld als Internationale Dag van de Holocaust (International Holocaust Day). Op 27 januari 1945 werd namelijk KZ-Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger, vandaar dat deze dag verkozen werd.

Legerchef Ashkenazi in Yad Vashem

In Jeruzalem werden verschillende toespraken gehouden in het Holocaustmusuem Yad Vashem. In ons land werden tijdens een herdenkingsplechtigheid in de synagoge Beth Hillel te Vorst (Brussel) van zaterdagavond tot zondagavond de namen van de 25.259 slachtoffers van de Shoah voorgelezen. Het voorlezen van de namen werd integraal uitgezonden door Radio Judaica. Zondagavond om 18.30 uur, vond een officiële plechtigheid plaats in de synagoge in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de regering.