Onafhankelijkheidsdag: boek zet Israëlische verwezenlijkingen in het uitstalraam

Op een moment dat Israël nog altijd voor zijn bestaan vecht, verschijnt er een boek dat op een indrukwekkende manier aantoont hoe Israël van een minuscuul landje met amper natuurlijke rijkdommen uitgroeide tot een wereldwonder. Het boek zal velen, vooral mensen die anti-Israël zijn, choqueren: zij zullen immers beseffen hoe afhankelijk de hele wereld is van Israël. Want dat is het effect van dit boek. Saaie lectuur is het niet, maar politiek is het evenmin.

In de plaats daarvan vertelt het boek, in een stijl die doet denken aan die van Reader’s Digest, hoe Israël in tal van domeinen nieuwe technologieën ontwikkelde. Israël behoort tot de absolute top. Op sommige gebieden staat het land zo ver voor op de anderen, dat er eigenlijk geen concurrentie is. De pillen met geïntegreerde camera’s zijn een goed voorbeeld: als ze door het lichaam van de patiënt passeren, maken de camera’s 50.000 beelden. Zo kunnen artsen perfect in het lichaam kijken.

Kortom: het boek is een oefening in patriottisch vlagvertoon. Wie van Israël houdt, zal glimlachen als hij of zij het succes van dit kleine landje ziet. Mensen die interesse hebben in de zakenwereld en de technologische sector, kunnen veel leren over de manier waarop een land zijn brainpower moet gebruiken.

Wanneer buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders in Israël aankomen of wanneer ze een officieel bezoek brengen aan de Israëlische ambassade of een consulaat in hun eigen land, krijgen ze van hun Israëlische gesprekspartner altijd een geschenkje. Dat doordrenkt hen op een unieke en memorabele manier van de geest van Israël.

Het favoriete geschenk op dit moment, en wellicht voor een hele lange tijd, is het net verschenen boek Israel in the World – Changing Lives Through Innovation, in Londen uitgebracht door Weidenfeld & Nicholson.

Advertentie

Het Britse journalistieke echtpaar Helen en Douglas Davis schreef een uitmuntend testament van de Israëlische verwezenlijkingen. En dan hebben we het niet over falafel en de hora-dans.

“Op iets meer dan een halve eeuw ontwikkelde Israël een levendige democratie, een gesofisticeerde industriële infrastructuur, een dynamische economie en een uniek cultureel geluid”, klinkt het op de kaft van het boek. “Het land verwierf zich ook een reputatie op het vlak van spraakmakende innovaties in heel diverse gebieden. Dat gaat via wetenschap en technologie over landbouw en geneeskunde tot onderwijs en de kunsten. Israël zelf plukt de vruchten van al die creatieve geesten, maar ook de rest van de wereld profiteert. Dit boek biedt een vluchtige blik op enkele van die mensen, producten en processen, technologieën en systemen die de levenskwaliteit van miljoenen mensen in vrijwel elke uithoek van de wereld verhogen.”

In zijn inleiding omschrijft mediamagnaat Rupert Murdoch het boek als een “dankbetuiging aan de ongelofelijke originaliteit, het dynamisme en de ondernemingszin van de Israëli’s.”

Nog voor de publicatie zorgde het boek al voor opwinding. Volgens een van de financiers van het project bestelde de Israëlische regering zonder aarzelen duizenden exemplaren. Pro-Israëlische organisaties volgden dat voorbeeld. De eerste oplage van achtduizend exemplaren was pijlsnel uitverkocht. Op dit moment is het boek al toe aan zijn derde druk.

“Het is echt opwindend”, vertelde de financier. “Tot op vandaag werd Israël gedefinieerd door het conflict. Wie voorstander was van de staat Israël kwam hoofdzakelijk op de proppen met defensieve argumenten. Dit boek biedt Israël de mogelijkheid om zichzelf te herdefiniëren. Het land kan in de aanval gaan en moet niet langer toezien hoe het door anderen wordt gekarakteriseerd, en zo gedwongen wordt om te reageren vanuit een verdedigende houding.”

Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken over Geneeskunde, Wetenschap en Technologie, Landbouw, Maatschappij en Dienstverlening. De lezer krijgt technische informatie voorgeschoteld, maar de mensen achter de mirakels verpersoonlijken het verhaal.

“Tijdens het schrijven moesten we beslissen wat we zouden weglaten”, zegt coauteur Helen Davis. “We hadden wel tien boeken kunnen schrijven. Als we over elke sector een apart boek hadden kunnen schrijven, konden we de impact van de Israëlische innovaties op alle vlakken breed uitsmeren.”

Advertentie

“Dit kleine land kent zijn gelijke niet tussen de andere staten die in het postkoloniale tijdperk onafhankelijk werden. De vergelijking gaat gewoon niet op. Israël kan niet alleen op zichzelf bestaan, maar draagt ook veel bij tot het wereldforum. Het waarom van die evolutie is fascinerend”, stelt Douglas.

De essays over het onderzoek van dr. Michal Schwartz, van het Weizmann Institute of Science, behoren tot de hoogtepunten van het boek. Hij ontdekte dat cellen in het immuunsysteem van het eigen lichaam deels verantwoordelijk zijn voor het herstellen en vernieuwen van beschadigde zenuwvezels bij ruggengraatproblemen. Hij is ook de man achter het revolutionaire camera-in-a-pill-concept van Given Imaging en het brein achter de succesverhalen van IBM, Intel-Israel en Checkpoint. Hij speelt ook een hoofdrol in de Israëlische hulpprogramma’s in de derde wereld.

“In het boek wilden we de nodige aandacht schenken aan zaken die al bekend waren, om de lezers zo een idee te geven van de innovaties die uit de labo’s en de broedmachines komen. Maar we probeerden ook de onderliggende vraag te beantwoorden: wat maakt dat de Israëlische maatschappij zo ongelofelijk innoverend is? Het zag er eenvoudig uit, maar het bleek erg gecompliceerd”, vertelt Helen.

Het Davis-duo kent het land en zijn volk door en door, maar tijdens de research voor het boek ontwikkelden ze nieuwe perspectieven op de Israëlische realisaties en de vindingrijkheid.

“Ik was onder de indruk van de fenomenale intellectuele energie die de Israëli’s produceren”, stelt Douglas. “Er wordt voortdurend geargumenteerd, gedebatteerd, aan onderzoek gedaan en gepubliceerd. Dit land is ongelofelijk rijk. En al die creatieve energie wordt omgezet in nieuwe technologieën: werkelijk verbazingwekkend.”

“We profiteren van een niche”, weet Helen. “Er is immers ongelofelijk veel honger naar alles wat Israël achter het conflict is. De mensen hebben hun buik vol van het conflict, waar ze zelf niets aan kunnen doen. We werden met verstomming geslagen door de respons, en door de dankbaarheid. Heel wat mensen namen contact met ons op en zeiden: jeetje, dat wist ik niet!”

Israël, het op honderd na kleinste land ter wereld en goed voor minder dan 1% van de wereldbevolking, heeft heel wat op zijn palmares staan. Enkele voorbeelden:

–       Nergens ter wereld hebben meer mensen per hoofd van de bevolking een universitair diploma. Israël telt ook het meeste ingenieurs per hoofd.

–       Het land buiten Noord Amerika met de meeste bedrijven op de Nasdaq is Israël.

–       Acht landen hebben de kennis om raketten in de ruimte te lanceren. Israël is daar één van.

–       De Israëlische luchtmacht telt meet dan 250 F16’s, en is zo de grootste op die van de Verenigde Staten na.

–       De Pentium MMX en Centrino chips werden ontwikkeld door Intel in Israël. Terwijl Windows NT door Microsoft Israël werd ontwikkeld.

–       Het eerste internet Chat programma (ICQ) werd ontwikkeld door drie jongeren uit Tel Aviv. Ze verkochten hun bedrijf voor een half miljard dollar aan AOL.

–       Israël staat wereldwijd op nummer twee, na de Verenigde Staten, wat betreft het bedrag geïnvesteerd door Venture Capital fondsen in hi-tech.

–       Voicemail en SMS werden ontwikkeld door Motorola afdelingen in Israël.

–       De smartcards voor beveiliging van digitale televisie werden ontwikkeld in Israël.

–       Volgens kenners is Israël niet bij te halen op gebied van veiligheid in de luchtvaart. Amerikaanse en Europese experts kijken nu naar Israël als het op veiligheidsmaatregelen in de sector aankomt.

–       Per hoofd van de bevolking verschijnen er in Israël het tweede meeste aantal boeken en zijn er de meeste musea.

–       Om het hoofd te bieden aan de ernstige watertekorten dokterden ingenieurs en landbouwspecialisten een revolutionair druppelbevloeiingssysteem uit. Op die manier wordt er met een minimum aan water een maximum aan gewassen geteeld. Het systeem wordt thans wereldwijd als standaard gebruikt.

De Israëlische realisaties op het vlak van de geneeskunde:

–       Israëlische wetenschappers ontwikkelden als allereerste een volledig geautomatiseerd en stralingsvrij diagnosetoestel voor borstkanker.

–       Een Israëlische firma bedacht een computersysteem dat een juist toedienen van medicijnen garandeert. In de Verenigde Staten sterven jaarlijks 7.000 patiënten na een foute behandeling.

–       Given Imaging ontwikkelde de eerste videocamera die in een pilletje past. De camera kan in de darmen kijken, waardoor de artsen hulp krijgen in het vaststellen van kankers en spijsverteringsproblemen.

–       Israëlische onderzoekers ontwikkelden een nieuw apparaatje dat het hart helpt om bloed te pompen. Die uitvinding kan levens redden in geval van hartverlamming. Via een gesofisticeerd sensorensysteem wordt het toestelletje gesynchroniseerd met de normale activiteiten van het hart.

–       En nog veel meer