Turks hulpkonvooi had banden met terroristen

Volgens een Franse rechter had de Turkse liefdadigheidsorganisatie banden met terroristen.

De Turkse islamitische liefdadigheidsinstelling van de Gaza-vloot had banden met terroristische netwerken, waaronder een al-Qaida-netwerk dat in 1999 een bomaanslag wilde plegen op Los Angeles International Airport. Dat zegt een voormalig toprechter van terrorismeprocessen.

De Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief uit Istanboel, gekend van de Turkse afkorting IHH, had “duidelijke en langdurige banden met terrorisme en jihad,” vertelde de voormalige onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière in een telefonisch interview aan The Associated Press. “Eigenlijk hielpen ze al-Qaida toen (Osama) bin Laden begon met zich op de V.S. te richten. Ook werkten sommige leden van een internationale terrorismecel, het ‘Fateh Kamel-netwerk’, bij de IHH,” aldus Bruguière.

De IHH ontkent ten stelligste de connectie met radicale groepen. De groep staat immers niet tussen de 45 netwerken die door het ‘U.S. State Department’s Office of the Coordinator for Counterterrorism’ als terroristisch worden beschouwd.
“We zijn een juridische organisatie,” zei IHH-bestuurslid Omer Faruk Korkmaz. “We hebben met geen enkele illegale organisatie iets te maken,” zei hij.

Franse onderzoekers ontdekten in de jaren negentig dat “een aantal leden van het Fateh Kamel-netwerk bij de IHH heeft gewerkt. Dat was met zo’n regelmaat en op zo’n grote schaal, dat het onmogelijk is dat de NGO niet op de hoogte was van hun echte doel,” zei Bruguière. De voormalige rechter kan niet geloven dat de IHH door terroristen kon worden geïnfiltreerd zonder zijn medeweten. “Het is moeilijk te bewijzen, maar uit alle elementen van het onderzoek bleek dat een deel van de NGO diende om jihad-achtige activiteiten te verbergen,” zei Bruguière. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een duidelijke strategie was die door de IHH was gekend.”

Advertentie

De rechter was persoonlijk betrokken bij een raid van de Franse en de Turkse politie op het IHH-hoofdkantoor in Istanboel in 1998, waar ze wapens, valse documenten en andere ‘belastend materiaal’ vonden. “Het was zeer duidelijk dat een deel van het werk van de NGO geen liefdadigheid was, maar wel het verbergen van geldstromen, wapens en mujahedeen van en naar Bosnië en Afghanistan.”

Bruguière is ervan overtuigd dat ondanks de sterke aanwijzingen, “de IHH kon blijven functioneren dankzij een zekere mate van politieke steun binnen de Turkse regering.”

Bruguière (67) is op dit moment coördinator van een programma om geldstromen van terroristische organisaties op te sporen, beheerd door de Europese Unie en de Verenigde Staten.
In Washington zei PJ Crowley – de woordvoerder van de US State Department – afgelopen woensdag dat “IHH-vertegenwoordigers de afgelopen drie jaar ontmoetingen hadden met hooggeplaatste Hamas-functionarissen in Turkije, Syrië en Gaza.”

Vertaald door Sam van Rooy