Gaza: vrouwen die nog waterpijp roken worden opgepakt

In Gaza zijn waterpijpen populair bij zowel mannen als vrouwen. Maar volgens Hamasleiders in Gaza schendt een vrouw die een waterpijp rookt de traditie en leidt dit tot echtscheiding. Daarom heeft de organisatie besloten om daar nu een verbod op te leggen, zo staat in een artikel van de Israëlische krant Ha’aretz (lees hier).

Het nieuwe bevel, dat sinds vorige week van kracht is, heeft reeds geleid tot de arrestatie van een aantal café-eigenaars op verdenking van het niet-naleven van het bevel. De politie heeft bedrijfsleiders gewaarschuwd dat ze zware boetes zullen krijgen indien het verbod niet wordt gehandhaafd.

Sinds het islamitische Hamas in 2007 de controle over Gaza nam, heeft het geprobeerd om zijn strikte interpretatie van de islam aan de bewoners op te leggen. Zo is het voor vrouwen in Gaza verboden met hun echtgenoot op een motorfietste rijden; het is hen verboden hun haar te laten knippen in mannenkapsalons; het is hen verboden op het strand te wandelen zonder begeleiding van een mannelijk familielid; en ze moeten de hijab en lange gewaden dragen in justitiepaleizen, scholen en universiteiten.

Volgens sommige analisten voert Hamas deze wetten in om te kunnen concurreren met andere, extremere islamitische groeperingen. Sommige Hamas-officials willen in Gaza zelfs de volledige sharia invoeren.

Sommige deskundigen hebben zelfs gezegd dat als Hamas niet meer van zulke islamitische wetten invoert, ze de steun van het publiek in Gaza zal verliezen aan andere extremistische groeperingen.

Advertentie

In de afgelopen weken waren er steeds meer aanslagen op aan het Westen verbonden instellingen, waaronder een door de Verenigde Naties gesponsord zomerkamp. In het verleden hebben islamitische extremisten in Gaza tientallen internetcafés in brand gestoken, alsook winkels die alcohol verkopen, bibliotheken en kantoren van christelijke organisaties.

De Hamas-regering heeft deze misdaden veroordeeld, maar nog geen echte resultaten geboekt.

Vertaald door Sam van Rooy