Cultuurcentrum Dilbeek brengt muziek uit Theresienstadt (8 april 2011)


Ich wand’re durch Theresienstadt, onder die naam gaat op 8 april in het Dilbeekse Cultuurcentrum de Westrand een concert door met muziek van Joodse componisten uit Theresienstadt. In Terezin beleefden de kampbewoners ongetwijfeld de meest tragische  momenten van hun leven. Terezin, Theresienstadt, was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp niet ver van Praag. Muziek kon hier een beetje soelaas bieden en toch ook wat kracht en blijdschap geven.

In dit concert herbeleeft het publiek de liederen die ontstonden in dit kamp. Ze worden afgewisseld met instrumentale muziek van o.m. Bela Bartok, Bohuslav Martinu en John Williams. Herman Vandormael leest voor uit zijn boek Verborgen Oorlogsjaren. Zes professionele muzikanten zorgen voor aangrijpende vertolkingen, ondersteund door beeldmateriaal van de componisten. Een beklijvend concert met muziek als balsem voor onnoemelijk leed.

Marijke Coghe, de drijvende kracht achter deze concertreeks, betrekt deze keer de leerlingen van de muziekschool uit Dilbeek bij de uitvoering. Zo bereikt ze elke keer nieuwe groepen leerlingen uit telkens een andere muziekschool. Ze zei tegen Joods Actueel dat de leerlingen in de muziekschool vrijwel allemaal voor het eerst van de gebeurtenissen tijdens WO II horen. “Ik neem altijd foto’s voor hen mee en kinderen kunnen er niet bij dat dergelijke wreedheden en onrechtvaardigheden bestonden en ze zijn ook zeer onder de indruk van de uitvoering. Het blijft hen bij voor de rest van hun leven”, aldus een gedreven Coghe.

De bezetting voor het concert: Marijke Coghe (mezzo), Philippe Souvagie (bariton), Peter Devos (cello), Angélique Steenhaut (klarinet), Tom Deneckere (piano), Robbe Kieckens (percussie), koor van de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Dilbeek, werken van o.a.: Weber, Bartok, Chopin, Martinu en Williams.

Info: CC de Westrand Kamerijklaan z/n
1700 Dilbeek, tel: 02-466.20.30
Aanvang 20.30u, tickets: €14, +55: €12, -26: €9