Nieuw boek over de kinderen van Theresienstadt

theresienstadt

Bij uitgeverij Lannoo verscheen het nieuwe boek van historicus Herman Vandormael, Kinderen van Theresienstadt. Daarin verhaalt historicus Vandormael de geschiedenis van de kinderen in het gelijknamige concentratiekamp in Tsjechië. Amper honderd van de vijftienduizend kinderen overleefden het kamp en vandaag zijn er nog vijftien in leven. Herman Vandormael sprak met hen.

Herman Vandormael
De auteur vertelde glunderend tegen Joods Actueel dat uitgerekend op de dag dat hij van de uitgeverij het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, Caroline Stoessinger, de beroemde concertpianiste die Theresieënstad overleefde, haar 109de verjaardag vierde.

De nazi’s propageerden Theresienstadt als een ‘kuuroord’ waar prominente Joodse geleerden en kunstenaars rustig het einde van hun leven konden afwachten. In werkelijkheid stierven er 33.000 mensen door honger en ziekte en werden er meer dan 80.000 mensen naar uitroeiingskampen als Auschwitz gedeporteerd. En toch was het er ook anders. Honger, koude, ziekte en folteringen werden verdrongen door kunst. Meer dan 15.000 kinderen kregen er teken- en muziekles en maakten er dichtoefeningen. De overlevering van de vele kunstwerken is overweldigend en vaak hartverscheurend.

Herman Vandormael is doctor in de geschiedenis en is vandaag ereconservator van het Kasteel van Gaasbeek. Hij  schreef eerder het spraakmakende boek Verborgen Oorlogsjaren waarin hij de geschiedenis van de ondergedoken Joodse oorlogskinderen in ons land aan de hand van hun vaak hartverscheurende getuigenissen reconstrueerde.

Advertentie

De Kinderen van Theresienstadt verscheen bij uitgeverij Lannoo EAN 9789401404914
Formaat: 17cm x 24cm, aantal pagina’s: 224, prijs: €22,99
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en via de bekende internetboekenshops