Nederlandse parlementsleden niet te spreken over Mahmoud Abbas

De Palestijnse president Abbas was vorige week in Nederland. Hij werd aan de tand gevoeld door enkele leden van de Tweede Kamer. Novum maakte volgend verslag

Abbas is ontvangen door zowel minister-president Mark Rutte als koningin Beatrix, hoewel zijn gesprek met de koningin als “een privé-audiëntie” gedefinieerd wordt, in tegenstelling tot een formeel bezoek van een staatshoofd. Dit is de eerste keer dat Abbas een werkbezoek brengt aan Nederland in zijn capaciteit van vertegenwoordiger van de Palestijnen.

“Abbas is een onderhandelingspartner van Israël en het zou een nuttig bezoek kunnen zijn, vooral als Nederland zou kunnen aandringen op het hervatten van het vredesproces,” zegt CIDI directeur Ronny Naftaniel. “De kans dat Abbas Nederlandse erkenning krijgt voor een eenzijdig uitgeroepen Palestijnse staat is niet heel groot,” aldus Naftaniel, “tenzij Abbas zou zeggen: ‘met de erkenning van zo’n Palestijnse staat ben ik bereid om Israël als staat voor het Joodse volk te erkennen.’ En dat hebben de Palestijnen nooit gedaan”.

Ook aanwezig op het Plein waren activisten van de ‘Gilad Shalit brigade’, die opriepen tot de vrijlating van de gekidnapte Israelische soldaat. Het was vorige week vijf jaar geleden dat Shalit in Israël werd ontvoerd door Hamas, de bondgenoot van Abbas en zijn regering. Shalit heeft al die tijd geen contact gehad met de buitenwereld en mocht geen humanitaire hulp ontvangen van het Rode Kruis.