Toeristische dienst stad Antwerpen voor het eerst op Vakantiesalon in Israël

De toeristische dienst van de stad Antwerpen was dit jaar voor het eerst aanwezig op het Internationale Mediterrane Vakantiesalon dat onlangs voor de 17de keer doorging in Tel Aviv. Meer dan 30.000 bezoekers uit de toeristische sector en particulieren bezochten het vakantiesalon waarvoor 300 exposanten uit 35 landen naar Israël kwamen afgezakt. De stad Antwerpen werkt samen met de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voor de promotie van Antwerpen als reisbestemming voor het Israëlische publiek.

Joods Actueel kwam een kijkje nemen aan de Antwerpse stand en werd verwelkomd door mevrouw Sonia Doom van de Antwerpse toeristische dienst, de heer Arne Staeyen, vertegenwoordiger van de Antwerpse schepen voor toerisme Philippe Heylen en de afgevaardigde van Brussels Airlines in Israël, de heer Roby Herskowicz. De talrijk aanwezige reisagenten en touroperators, maar ook de particuliere salonbezoekers laten kennismaken met het attractieve karakter van Antwerpen als vakantiebestemming voor de ganse familie, was hun taak.

Ze legden daarbij vooral de nadruk op het “comfort en het goede leven” in Antwerpen. De troeven waarover de stad beschikt, werden ook goed in de verf gezet: de kwaliteitshotels, de parkeermogelijkheden en het gezellige karakter. En vanzelfsprekend kwamen ook de toeristische attracties aan bod: de zoo, Aquatopia, de Flandriatochten, de architectuur en de shoppingfaciliteiten. Maar ook het Museum aan de Stroom (MAS) dat binnenkort zijn deuren opent en de geschiedenis van de Red Star Line in beeld brengt, kon niet ontbreken, evenals het verhaal van de bijna drie miljoen immigranten, waaronder veel Joden, die met deze maritieme maatschappij naar Amerika vertrokken alsook het Van Mieghemmuseum, maken van Antwerpen een interessante bestemming. Op dit ogenblik is Antwerpen meestal bekend voor de diamantnijverheid en voor de aanwezigheid van de Joodse gemeenschap maar de stad maakt nog niet echt deel uit van de steden die in het blikveld liggen van de Israëli’s voor een gezinsreis. Dat moet dus veranderen.

Ook de nabijheid van Brugge en attractieparken zoals de Efteling en Bobbejaanland, maken een reis naar Antwerpen voor de Israëli’ s aantrekkelijk. De Israëlische toeristen kunnen deze plaatsen gemakkelijk bezoeken aangezien ze over een gereserveerde auto kunnen beschikken op Brussels Airport. Brussels Airlines vervoert op de lijnvlucht Tel Aviv-Brussel jaarlijks 90.000 passagiers en Roby Herskowicz verwacht een belangrijke stijging van het aantal Israëlische toeristen: “Antwerpen moet zich als label positioneren tussen steden als Rome, Amsterdam en Londen. Israëli’s wandelen graag en als men hen op voorhand stadswandelingen aanbiedt, zullen zij een stadsbezoek zeker op prijs stellen. Vier miljoen Israëli’s, op een totale bevolking van 7,5 miljoen maken jaarlijks een buitenlandse reis.” De Israëlische middenklasser vormt theoretisch een potentiële markt van een half miljoen tot 750.000 personen. Zij nemen regelmatig buitenlandse vluchten naar Duitsland, Nederland en Frankrijk echter overnachten slechts een fractie daarvan in Antwerpen.

Advertentie

Antwerpen
Volgens de cijfers van de toeristische dienst van Antwerpen zijn er jaarlijks zo’n 5.000 overnachtingen door Israëli’s in Antwerpen. “Telkens weer als ik naar Duitsland, Nederland of Engeland reis hoor en zie ik Israëlische toeristen. Als we ook maar 10% van de 750.000 Israëli’s kunnen aanspreken die West-Europa bezoeken, dan zitten we al zeer goed”, zei schepen voor toerisme Heylen aan Joods Actueel. “We mikken op het grote publiek en de modale gezinnen met kinderen. Wij willen hen vertellen dat Antwerpen perfect als basis kan dienen voor bezoeken aan Londen, Parijs en Amsterdam en dat de hotelaccomodatie bij ons vaak veel voordeliger is. Antwerpen heeft als extra troef voor Israëli’s dat ze er niet alleen leuke attracties en culturele plaatsen kunnen bezoeken, maar dat ze ook kunnen kennis maken met de Joodse gemeenschap en de lekkere koosjere restaurants in de stad.”

Dat de toeristische website van de stad Antwerpen binnenkort ook in het Hebreeuws zal verschijnen, is goed nieuws voor de toekomstige Israëlische toeristen en natuurlijk ook voor de talrijke Antwerpenaren die de Hebreeuwse taal machtig zijn.

Artikel: Jean-Michel Rykner en Sabrina Agman in Tel Aviv en Michael Freilich in Antwerpen