Joods Actueel wenst al zijn lezers een gelukkig en zoet Nieuwjaar

Een man blaast op de Sjofar, de ramshoorn die traditioneel op Rosj Hasjana wordt gebruikt om 'het volk wakker te schudden'

Hieronder volgt het voorwoord uit onze jongste editie. Nog even meegeven dat onze kantoren gesloten zijn van woensdag 28/09 tot na het weekeinde. Vanaf maandag 3/10 zijn we er weer.

Het zijn turbulente tijden, de financiële markten gaan als een jojo op en neer, in de Arabische wereld worden dictators aan de deur gezet en in het Midden-Oosten laait het Israëlisch-Palestijns conflict weer op. Bij zoveel stress en onzekerheid zijn de feestdagen die aanvangen met Rosj Hasjana en Jom Kipoer (Grote verzoeningsdag) en voortgezet worden met Soekot (Loofhuttenfeest) en het feest van de Thora steeds welgekomen. Deze vaste waarden, de jaarlijks weerkerende rituelen, geven ons een houvast. Iets om op te focussen en om naar uit te kijken. Er wordt gevierd maar tegelijkertijd ook met de nodige reflectie naar het voorbije jaar gekeken. De goede daden maar ook de minder goede worden voor de geest gehaald.

Fouten maken is menselijk, dat is ook wat ons van engelen onderscheidt, zegt de Talmoed. Fouten maken is vrij gemakkelijk. Veel moeilijker is het om deze fouten te erkennen, om ze onder ogen te willen zien en tenslotte om deze recht te zetten. Vaak betekent dat ook vergiffenis vragen, aan de Almachtige en aan onze medemens. Maar zo’n ervaring werkt op termijn gegarandeerd in ons voordeel. Het is een zuiverende belevenis die ons helpt om het nieuwe jaar aan te vangen.

Een nieuw jaar betekent ook het overmaken van wensen. We wensen onze vrienden en naasten een gelukkig en voorspoedig jaar. Wij kregen de vraag gesteld waarom op onze cover van vorig jaar een “appel met honing” werd afgebeeld. Voor de oningewijden volgt hier het antwoord. De liturgie van de feestdagen heeft het over ‘Sjana Tova u’metuka’, vrij vertaald, een ‘goed en zoet jaar’. Dit is de traditionele boodschap die we op de eerste avond van Rosj Hasjana ook meegeven aan allen die we na het gebed tegenkomen. En als we spreken over zoetigheden dan passen honing en een mooie rode appel daar natuurlijk perfect bij. De symboliek wordt bovendien verder gezet tijdens de feestmaaltijden. Bij het begin van de maaltijd, wordt brood in honing gedipt en wordt een stukje zoete appel aan de tafel rond gedeeld. Hiermee gaan we een stapje verder en ‘internalizeren’ we ook een stukje van die zoetheid. Het aan anderen toewensen is één zaak, maar men mag zeker zichzelf niet vergeten bij dit alles.

Dat lossen we op door zelf een brokje zoetigheid te consumeren op Rosj Hasjana. Het Jodendom uit zich van oudsher in sterke symbolieken, daarom worden tijdens de feestdagen ook velerlei andere symbolische gerechten klaargemaakt en verorberd. De oorsprong van sommige symbolen gaat vele duizenden jaren terug. Soms zelfs met een knipoogje hier en daar, dat is ook toegelaten natuurlijk. Zo eten we bij vis vooral het bovenste gedeelte en het hoofd en wordt de staart weggelaten. ‘Opdat men een ‘rosj’ zou zijn en geen ‘zanav’, vertaald uit het Hebreeuws van ‘hoofd’ en ‘staart’. Met andere woorden, dat men zelf het initiatief moge nemen en steeds voorop mag staan in plaats van achteraan te bengelen en altijd maar anderen na te volgen. Recentelijker wordt ook een stukje banaan aan tafel rondgedeeld, naar het Franse ‘banane’ wat nogal sterk gelijkt op ‘bonne annee’. Meer traditioneel dan weer is het eten van een granaatappel. De vele besjes daarvan worden vergeleken met een Goddelijke zegen. Zowel spiritueel als praktisch gezien hopen we dat onze inkomsten vermenigvuldigen in het volgende jaar. Maar ook onze goede daden…

Advertentie

Bij zoveel moois kunnen we niet anders dan afsluiten met onze warmste wensen voor het Nieuwe Jaar. Aan al onze lezers, aan al onze medewerkers, aan alle adverteerders, aan de gehele Joodse gemeenschap maar ook aan het hele land: “onze allerbeste wensen. Moge 5772 een gelukkig jaar zijn, vol vrede, vreugde, en voorspoed en zonder teleurstelling en bitternis, een zoet jaar! Sjana Tova u’metuka”.

Louis Davids, Ere-voorzitter
Terry Davids, Algemeen directeur
Michael Freilich, Hoofdredacteur