Breuk in Palestinafront, Pax Christi verwerpt boycotacties

Jo Hanssens van Pax Christi Vlaanderen

Naar aanleiding van ons artikel over de geplande boycotacties tegen producten uit Israël en deze te houden “in de vestigingen waar Joodse klanten in de buurt wonen”, laat Jo Hanssens van Pax Christi nu weten dat zijn organisatie absoluut niet achter dergelijke oproep staat. Meer nog, “we vinden dit zelf ook een schandelijke oproep“, aldus de voorzitter van Pax Christi Vlaanderen.

Volgens Hanssens ging het om een oude oproep van 2002 en let de organisatie er al meerdere jaren op “dat onze naam niet meer verbonden wordt met dergelijke acties”. Aangezien de boycotacties “verkeerd werden geïnterpreteerd”, was het volgens de voorzitter dan ook  “contra-productief en zinloos” om daar nog aan mee te doen.

Jo Hanssens: “We kunnen vrij van mening verschillen omdat onze uitgangspunten gelijklopend zijn. Wij hebben respect voor het Joodse volk en voor elke Joodse medemens zoals wij respect hebben voor elk ander volk en voor elke mens ter wereld, ongeacht geloof, taal, cultuur, ethnische achtergrond of afkomst. Onze stichter mgr. Pierre-Marie Théas heeft in de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse medemensen gered en daar zijn wij bijzonder fier op. Als ik aan u en aan de mensen van Joods Actueel onlangs een goed nieuwjaar heb gewenst, was dat voor mij geen formaliteit maar de uitdrukking van mijn verlangen verder te gaan in respectvolle openheid temidden van onze verschillen.”

Onze hoofdredacteur verwelkomde deze oproep van Pax Christi maar wees er op dat een e-mail aan Joods Actueel één zaak was, een publieke bekendmaking op de eigen website zou natuurlijk veel geloofwaardiger zijn. Voorlopig kwam er ook nog geen afstandname van de academische boycot, die veel recentelijker (mei 2011) gelinkt werd aan de beweging. We moedigen hem dan aan om ook dat alsnog te doen. De reden is duidelijk, want zo mogelijk is het boycotten van mensen omwille van hun afkomst of nationaliteit nog verwerpelijker dan het boycotten van producten.

Wij houden onze lezers alvast op de hoogte.