Orthodoxe Jood wordt nieuwe stafchef van Barack Obama

De naam van Jacob (Jack) Lew, een modern-orthodoxe Jood, is maandag gevallen in Washington als opvolger van William Daley, de stafchef van president Barack Obama, het gaat om één van de belangrijkste functies in de Amerikaanse politiek.

Lew, die als directeur verantwoordelijk was voor het beheer van het budget van het Witte Huis zal Daley opvolgen die maar een jaar op post zat, de wissel zou aan het einde van de maand gebeuren. Ook Daley’s voorganger, Rahm Emanuel was een prominente Joods politicus en is nu burgemeester van Chigago.

Tijdens de voorbije drie jaren onderhield Lew, wiens zoon aan een Thoraschool in Israël studeert, een nauwe werkrelatie met Michael Oren, de Israëlische ambassadeur in de VS.

Lew, die ook al dienst deed als budgetbeheerder onder president Bill Clinton en als gedeputeerde bij diens echtgenote Hillary Clinton op het ministerie van Buitenlansdse zaken, onderhoudt goede relaties met tal van Amerikaanse congresleden. Hij speelde vorige zomer een belangrijke rol in de onderhandelingen over de schuldencrisis met de republikeinen.

Daley gaf al langen te kennnen dat hij meer tijd wou hebben om met zijn familie door te brengen, toch zeiden medewerkers van de president dat zijn ontslag onverwacht kwam en vroegen hem alsnog het ontslag in te trekken.

Advertentie

Daley zou wel van plan zijn om Obama te helpen bij zijn verkiezingscampagne later dit jaar. Hij was eerder ook campagneleider voor Al Gore tijdens de presidentsverkiezingen in 2000