Geniale Joodse jazzpianist Uri Caine op 26 januari in Roma Borgerhout


Pianist Uri Caine is voor de tweede keer dit jaar te beluisteren in  Antwerpen. Nadat hij vorige zomer samen met John Zorn op het Jazz Middelheimfestival te horen was is hij op donderdag 26 januari te gast in zaal Roma in Borgerhout. Hij treedt er op in een klassieke jazztrioformatie met John Herbert aan de double bass en Ben Perowsky op drums.

Caine groeide op in Philadelphia waar hij aanvankelijk bij de Franse geëmigreerde pianist Bernard Peiffer studeerde. Het was Peiffer die Caine ook in jazztheorie en -compositie introduceerde. Caine werd erg bekend met zijn geniale  interpretaties van klassieke muziek waaronder de Goldbergvariaties van Bach. Met zijn eigen versies van deze variaties toont hij op nooit geziene wijze zijn veelzijdigheid als componist en performer  en laat hij tientallen variaties in evenveel stijlen de revue passeren: gospelachtig of  minimalistisch, maar met dezelfde intense benadering zet hij een barokkerige of mozartachtige improvisatie neer en gaat verder via een klezmervariatie tot en met een bewerking van een Goldbergvariatie als Argentijnse tango.

De voorbije tien jaren sleepte Caine vele prijzen in de wacht en werkte hij samen met groepen geleid door Don Byron, Dave Douglas, Terry Gibbs en Buddy DeFranco, Clark Terry, Rashid Ali, Arto Lindsay, Sam Rivers en Barry Altschul, Woody Herman Band, Annie Ross, enz.

Caine draait al geruime tijd mee in het festivalcircuit en was te gast op het North Sea Jazz Festival, Montreal Jazz Festival, Newport Jazz Festival en stond dit jaar nog met John Zorn op Jazz Middelheim. Maar met zijn legendarische bewerkingen van klassieke composities trad hij ook aan op klassieke festivals zoals de Salzburger Festspiele, Holland Festival, Ircam Parijs en de Great Performers serie in het Lincoln Center te New York.

Practische info: Uri Caine in trio op donderdag 26 januari om 20.30 uur in Zaal Roma Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout  |  T: +32 (0) 3 292 97 50  |  F: +32 (0) 3 292 97 51