Israël bekostigt medische behandeling van Palestijnse jongen

De Israëlische burgerlijke administratie heeft het transport georganiseerd voor een Palestijnse jongen die aan nierinsufficiëntie lijdt en aangewezen was op een transplantatie. Yehia, een kleine jongen uit Bethlehem kreeg een niertransplantatie in het Brighamziekenuis in Boston.

Voordien werd het kind behandeld in het Shaare Zedekhospitaal te Jeruzalem waar hij regelmatig dialyses onderging. Uiteindelijk besloten de Israëlische geneesheren dat een transplantatie noodzakelijk was om sterfterisico uit te sluiten.

In eerste instantie zou de vader een nier afstaan maar de chirurgen van het medisch kindercentrum Schneider in Petach Tikva, waar de ingreep zou doorgaan ontdekten dat de nier niet compatibel was.

Dalia Bassa, medisch coördinatrice van de Burgerlijke administratie contacteerde daarop het Brighamhospitaal in Boston dat een grote expertise heeft inzake nierziektes. Zij organiseerde het verblijf van Yehia in de Verenigde Staten. Op 13 januari is de jongen naar Boston overgebracht waar hij vier maanden in het ziekenhuis verbleef. Op 24 april kon hij eindelijk terug naar zijn thuis in Betlehem. Hij wordt verder opgevolgd door het Shaare Zedek hospitaal van Jeruzalem.

Advertentie

De Burgerlijke Administratie heeft de familie ook een koelkast geschonken zodat de noodzakelijke medicatie op de juiste temperatuur kan bewaard worden.