Definitie van “vluchteling” dient aangepast in Israëlisch-Palestijns conflict

Palestijnse vluchtelingen zijn de enige groep ter wereld die de titel van vluchteling automatisch aan hun nakomelingen doorgeven, daar wil het Amerikaans parlement nu wat aan doen. De VS doneert jaarlijks 250 miljoen dollar aan UNRWA – de VN organisatie die zich uitsluitend op de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten richt – en staat hiermee garant voor een kwart van UNRWA’s totale jaarlijkse budget.

De wetgeving, voorgesteld door Senator Mark Kirk, houdt in dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken binnen een jaar een rapport moet maken over welk deel van de Amerikaanse steun aan UNRWA gebruikt wordt ten behoeve van mensen die de gevechtszone van 1948 zijn ontvlucht (nu nog ongeveer 40,000 mensen), en welke deel naar hun nakomelingen gaat (ongeveer 5 miljoen mensen).

Eén van de eisen van de Palestijnse Autoriteit in onderhandelingen met Israel, is dat alle vijf miljoen mensen met een vluchtelingstatus naar Israel kunnen komen. De Palestijnse kant noemt deze eis “het recht op terugkeer.” Israel erkent dit recht niet en beschouwt het als een manoeuvre om de joodse meerderheid in Israel teniet te doen.

“Ik weet dat de wetgeving er niet zo indrukwekkend uitziet” zei Anat Wilf vorige week tijdens een lezing in Nederland. “Maar toch is ze revolutionair. Voor het eerst in 60 jaar constateert de VS, UNRWA’s grootste contribuant, dat ze het niet eens is met het registratiesysteem van de UNRWA. En dat is al veel.” Anat Wilf is lid van het Israëlisch parlement en sprak in Nederland op uitnodiging van het CIDI.

Advertentie

De wetgeving in de Amerikaanse Senaat is de vrucht van Wilfs inspanningen die een jaar geleden begonnen. “We keken naar de originele statuten van UNRWA van 1949. We vonden nergens dat de status van vluchtelingen ook aan hun nakomelingen toekomt. UNRWA heeft dat op eigen houtje gedaan.”

Het laten voortduren van het vluchtelingenprobleem door de VN en het Palestijnse leiderschap zijn net zo beschadigend voor de kansen op een vredesakkoord als de nederzettingen, constateerde de 42-jarige Wilf die haar politieke carrière begon als beleidsadviseur van Shimon Peres.

Landen die een “twee staten oplossing willen, bederven hun eigen uitgangspunt door het blijven financieren van de UNWRA definitie van vluchteling. Dit probleem is misschien de grootste obstructie op weg naar een permanent vredesakkoord,” voegde Einat Wilf toe.

Tijdens haar bezoek sprak zij ook met Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen. Ook bezocht zij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Israelische ambassade, het Vredespaleis, de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Ook gaf zij interviews voor Nederlandse media.

Einat Wilf zei dat zij van plan is elke grote contribuant van UNRWA te bezoeken met het verzoek voor meer financiële transparantie, verantwoordelijkheid en een andere ‘minder extensieve’ definiëring van Palestijnse vluchteling. Nederland doneert 15 miljoen euro per jaar aan UNWRA.

bron: cidi.nl