Israëlisch leger verhoogt waakzaamheid nabij Syrische grens

In mei 2011 drongen Syriërs reeds Israël binnen
In mei 2011 drongen Syriërs reeds Israël binnen

Het Israëlische leger versterkt zijn infrastructuur nabij de grens met Syrië uit vrees dat gesofistikeerde wapens daar mogelijk in handen van opstandelingen vallen. Daarnaast worden in de grensstreek zones klaargemaakt om Syrische vluchtelingen op te vangen mocht het land helemaal uiteenvallen.

De versterkingen aan de Syrische grens zijn vooral ingegeven door de vrees voor aanvallen door terroristische groeperingen op de Golan-hoogte, aldus bevelhebber Tamir Hyman, brigadier-generaal van de 36ste divisie.

Hyman nam journalisten mee op een rondrit en bezocht diverse bases op de Golanhoogte. De 36ste divisie verzekert de veiligheid op de Golanhoogte en aan de grens tussen Israël en Syrië.

“We gaan ervan uit dat terreur of oorlogsagressie zonder waarschuwing kan uitbarsten”, zei Hyman. “We passen onze infrastructuur en onze operationele commando’s aan om hierop voorbereid te zijn”.

De bezorgdheid van Israël inzake Syrië heeft te maken met de vrees dat de geavanceerde wapens, zoals Scudraketten en chemische wapen, in handen van opstandelingen kunnen vallen of dat Jihad-aanhangers van de chaos gebruik zullen maken om Israël aan te vallen. “Het gebrek aan regeringscontrole in het land biedt een uitstekende gelegenheid aan Jihadisten in Syrië”, aldus Hyman “Zonder dat er concrete aanwijzingen zijn moeten we daar toch op voorbereid zijn. Dat is momenteel onze voornaamste uitdaging.”

Advertentie

Het Israëlische leger, het IDF, houdt met verschillende mogelijke scenario’s rekening, zoals infiltratie in Israëlische dorpen op de Golan, de mogelijke ontvoering van soldaten of burgers en raketaanvallen op Israël vanuit Syrië.

Daarnaast is het IDF ook beducht voor grote aantallen vluchtelingen die naar de grens zullen trekken bij aanhoudende repressie door Syrische militairen.

Het leger voorzag in het grensgebied een aantal zones waar burgers kunnen opgevangen worden en indien nodig door het leger beschermd tegen aanvallen uit Syrië. De uiteindelijke beslissing of deze vluchtelingen in het land kunnen worden opgenomen moet de regering nemen.