Radio1 “geen apartheid in Israël” [M. Freilich]

Apartheid verwijst naar een discriminatie van een minderheidsgroep door de overheid zoals destijds in Zuid-Afrika

Is Israël in de greep van apartheid? Die vraag hield de programmamakers van De Ochtend (Radio1) vandaag bezig nadat uit een poll volgens een artikel in de Israëlische krant Haaretz zou blijken dat als de Westelijke Jordaanoever bij Israël zou geannexeerd worden, dat twee derde van de Israëli’s dan niet willen dat de Palestijnen in dat gebied stemrecht krijgen.

Michaël Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel werd opgetrommeld om het fenomeen te duiden.

Freilich: “Van apartheid is geen sprake aangezien dat discriminatie is van overheidswege en in Israël is elke vorm van discriminatie bij wet verboden. Natuurlijk bestaat er, net zoals in ons land, ook in Israël racisme”, aldus de hoofdredacteur van Joods Actueel  die opmerkt dat er ook andere haken en ogen los zitten in het artikel. ”

Beluister hieronder  het interview
[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/10/apartheid.mp3]

Meer (Engelstalige) duiding over de omstreden opiniepeiling:
http://honestreporting.com/haaretz-creates-non-existent-apartheid-state/
http://cifwatch.com/tag/harriet-sherwood/

Advertentie

De Arabische Israëlische Dana Dor kan je hieronder bekijken tijdens haar zangprestaties in de Israëlische versie van het programma The Voice. Zij treedt aan  in een zangduel met een Joods Israëlische collega. Een bijzonderheid is dat ze voor haar deelname ook door het publiek naar de volgende ronde werd gestemd en deze show won.