Neurochirurg Brotchi legt scalpel voorgoed neer

brotchi
Alle Franstalige kranten, radio en TV-zenders besteedden vorige maand aandacht aan de allerlaatste operatie van senator Jacques Brotchi. Brotchi, inmiddels zeventig, verrichtte die allerlaatste chirurgische ingreep vorige maand in het Brusselse Erasmusziekenhuis.

De jeugd van Brotchi was allesbehalve gemakkelijk. Zijn ouders sloegen in 1942 op de vlucht voor het antisemitisme in Roemenië, maar ook in ons land moesten ze met de kleine Jacques in Comblain-au-Pont onderduiken, waar ze in dit Luiks dorpje het naziregime wisten te overleven.

Voor de Brusselse medicus is de familie die hen destijds, op gevaar van eigen leven, een schuilplaats bood, zoals zijn eigen familie geworden.

“Van ondergedoken Joods kind tot Koning van het Brein” blokletterde Le Soir op 15 december. Brotchi geniet wereldwijde erkenning voor zijn deskundigheid en wordt vaak door specialisten geraadpleegd. Hij was voorzitter van de Wereldfederatie Neurochirurgie.

De door hem opgeleide neurochirurgen zijn niet meer te tellen en overal ter wereld actief. Tijdens een internationaal congres dat door vooraanstaande neurologen georganiseerd werd, brachten specialisten een bijzonder eerbetoon aan hun collega.

Naar eigen zeggen, blijft Jacques Brotchi, hij is ook senator voor de MR, toch verder actief. Zo heeft hij een drukke agenda als spreker op wetenschappelijke congressen en blijft hij ter beschikking voor consultatie door collega’s bij complexe medische situaties