Pools verbod op koosjer en halal slachten blijft reacties uitlokken

Het Poolse parlement heeft een wetsvoorstel van de regering verworpen dat het koosjer slachten zou toestaan. De beslissing valt niet in goede aarde bij Joodse groepen die de beslissing zien als een aantasting van hun fundamentele recht op godsdienstvrijheid. De regering hoopte met het nieuwe wetsvoorstel het koosjer slachten te legaliseren nadat het was vorig jaar verboden werd door het grondwettelijk hof, een verbod dat evenwel nog niet was ingegaan. 

vlees (Copy)“Populisme, bijgeloof en politieke belangen wonnen het van het gezond verstand” zei Piotr Kadicik, de voorzitter van de Unie van Joodse Gemeenschappen in Polen. De Poolse opperrabbijn Michael Schudrich leverde scherpe kritiek en zei dat vanaf nu “Joden en moslims verplicht werden om vegetariërs te worden of om duur koosjer vlees te importeren”.

De nieuwe wet betekent een nederlaag voor premier Donald Tusk omdat 38 parlementsleden van zijn partij Burger Platform (PO) zich bij het stemmen aansloten bij de oppositie.

Opperrabbijn Pinchas Goldsmidt, de voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen zei in een reactie dat de beslissing van het Poolse parlement om niet langer de religieuze rechten van hun Joodse en moslimburgers te beschermen verontrustend voor alle Joodse gemeenschappen in Europa.

Israël dat vrijwel nooit reageert op buitenlandse aangelegenheden noemt de beslissing van het Poolse parlement totaal onaanvaardbaar. “We roepen het Poolse parlement op om deze beslissing te herbekijken en verwachten van de relevante partijen dat ze een oplossing vinden om deze inbreuk op de religieuze traditie van de Joden in Polen ongedaan te maken”, liet Buitenlandse Zaken in Jeruzalem weten. Jacek Chodorwictz, de Poolse ambassadeur in Israël werd aangezocht om het sterke Israëlische ongenoegen aan de Poolse regering over te maken.