Politie Antwerpen: “Aanval op joodse man niet raciaal gemotiveerd”

De synagoge van ‘Reb Leibush’ aan de Mercatorstraat

Op zaterdagochtend werd een Joodse man het slachtoffer van een brutale fysieke aanval. De man was op weg naar de synagoge om 07:00uur ’s ochtends en werd op de Lamorinièrestraat aangevallen. Hij kreeg daarbij verschillende klappen in het gezicht en moest voor verzorging worden opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens bronnen die het incident zagen gebeuren repte het slachtoffer zich naar de synagoge van Reb Leibush in de Mercatorstraat waar hij zich verschanste tot de politie kwam opdagen. De verdachte, die niet gekleed was, bleek hevig onder de invloed van drugs, aldus een woordvoerder van de lokale politie tegen Joods Actueel.

Zowel het slachtoffer als de dader werden naar het ziekenhuis gebracht en er werd proces verbaal opgesteld. Volgens de politie is de aanval niet raciaal gemotiveerd. Op de Israëlische website bhol.co.il stond dan weer (zie link) dat de aanvaller “een moslim” was. Deze bewering wilde de politie niet bevestigen noch ontkennen.

Fysieke aanvallen op Joodse burgers in de sinjorenstad zijn een uitzonderlijk fenomeen. Onlangs besliste het stadsbestuur om meer camerabewaking in te zetten in de buurt rond synagogen en joodse instellingen.

Anderhalf jaar geleden reed nabij dezelfde synagoge een dronken chauffeur in op een groep Joodse mannen die van het gebed kwamen. De dader werd recentelijk veroordeeld door de rechtbank.