Wereldleiders betuigen medeleven bij overlijden van Ariel Sharon (85)

Web_F060724ff10 (Copy)

Alle prominente wereldleiders hebben op zaterdag hun medeleven betuigd na het overlijden van oud-premier van Israël, Ariel Sharon. Dat deden de  Amerikaanse, Britse, Duitse, Franse, Russische en Canadese leiders evenals VN Secretaris-Generaal Ban Ki Moon die Sharon prees voor zijn “moed en doorzettingsvermogen”.

De zoon van Ariel Sharon maakte het nieuws vandaag bekend
De zoon van Ariel Sharon maakte het nieuws vandaag bekend

De zoon van Sharon maakte het nieuws bekend: “Hij is vredig overleden in het Sheba Medical Center in Ramat Gan in bijzijn van de familie”. Sharon lag sinds 2006 in coma na een beroerte. Zijn gezondheidstoestand ging vorige week sterk achteruit. Als militair en politicus was hij zowel gevierd als controversieel. Sharon was premier van 2001 tot 2006. Sharon wordt zondag opgebaard in de Knesset, het Israëlische parlement. Hij wordt naar verwachting maandag begraven.

(Foto’s: Flash 90)

Obama 
De Amerikaanse president Barack Obama was één van de eerste in een lange reeks leiders om hulde te brengen aan de overleden Israëlische staatsman. Obama zei in naam van het Amerikaanse volk te spreken: “Michelle en ik zenden onze diepste gevoelens van medeleven naar de familie van de voormalige eerste minister Ariel Sharon en naar het Israëlische volk. In zijn verklaring verzekerde Obama de Israëli’s van zijn onwrikbare toewijding voor de veiligheid van de Joodse staat. “We blijven vechten voor een tweestatenoplossing in vrede en veiligheid” aldus Obama.

Advertentie

Europa
Bondskanselier Angela Merkel herinnerde aan zijn moedige beslissing om de Israëli’s terug te trekken uit de Gazastrook. “Daarmee nam hij een historische stap om een akkoord te bereiken met de Palestijnen in een poging om een tweestatenoplossing te bereiken”.

De Briste premier David Cameron, maakte zijn rouwbetuigingen over aan de Israëlische regering en bestempelde de overleden staatsman als een van de meest significante figuren uit de Israëlische geschiedenis: “Sharon nam in zijn zoektocht naar vrede een moedige beslissing voor hij in 2006 in coma geraakte.Met hem verliest Israël een belangrijke leider” aldus Cameron.

In dezelfde lijn lag de mededeling van de Franse president Francois Hollande die zei dat Sharon met de beslissing om Gaza te onruimen van groot leiderschap blijk gaf.

Verenigde Naties
VN Secretaris-generaal Ban Ki-Moon uitte zijn bedroefdheid naar aanleiding van het overlijden en sprak van een man die op een “heldhaftige manier zijn leven inzette voor de Israëlische staat, zowel als militair als later als staatsman”. Ban Ki-Moon riep de huidige Israëlische leiders op om de politieke erfenis van Sharon te eren door zijn pragmatisme naar waarde te schatten. De VN-leider verwees naar de ontruiming van Gaza als een “moedige stap om een leefbare Palestijnse staat naast en een veilige Israëlische staat als vredevolle oplossing voor de problemen te bereiken”.

“Militair leider”
De Canadese premier Stephen Harper omschreef Ariel Sharon als een gerenommeerd militair leider die met “een onvergelijkbare vastberadenheid alles ondernam om de veiligheid van Israël te verzekeren. Zijn gedetermineerde houding werd door vriend en vijand erkend”.

De Russische president Vladimit Putin looft Sharon vooral voor de manier waarop hij het respect van zijn landgenoten won maar ook voor zijn persoonlijke kwaliteiten om de belangen van Israël te behartigen met groot doorzettingsvermogen. “Daarmee verwierf hij grote autoriteit in de internationale gemeenschap” aldus president Putin.

Voormalig president Bill Clinton en zijn echtgenote Hillary, voormalig minister van BZ legden een gezamelijke verklaring af waarin beiden lieten weten dat het een eer was om destijds met Sharon besprekingen te voeren. “We zagen met eigen ogen dat hij altijd probeerde om met grote liefde het beste voor zijn land te bereiken”, aldus de Clintons.