Forum der Joodse Organisaties betreurt heengaan van oud-Premier Ariel Sharon

Ariel Sharon bij de Kotel (foto Nati Shohat / Flash 90)
Ariel Sharon bij de Kotel (foto Nati Shohat / Flash 90)

Het FORUM der Joodse Organisaties betreurt in een persbericht het overlijden van oud-premier van Israël generaal Ariel (Arik) Sharon nadat hij acht jaar in coma had verkeerd. In het communiqé wordt nogmaals verwezen op het feit dat sharon GEEN voorkennis had van de slachting die Arabische christenen uitvoerden tegen mosilms in Sabra en Shatila in ’82.

Hieronder de volledige tekst van het bericht:

Met Sharon gaat een groot leider verloren die dwars tegen een deel van de Israëlische publieke opinie in besloot om het Israëlische leger terug te trekken uit Gaza en de nederzettingen daar te ontmantelen.

Tijdens de Oktober Oorlog in 1973 redde hij de staat Israël uit een militair precaire situatie door tegen de instructies van het opperbevel in met zijn divisie het Suez-kanaal over te steken en daardoor de oorlog te winnen.

Advertentie

De kritiek die hem als minister van defensie ten deel viel tijdens en na de eerste Libanon Oorlog ten tijde van de regering Begin zal echter voor immer – grotendeels onterecht – aan zijn naam en nagedachtenis verbonden blijven. Tijdens de massaslachting door Christenen van Palestijnen in de kampen Sabra en Shatilla bij Beiroet waren vele honderden doden te betreuren.
Een Israëlische onderzoekscommissie wees uit dat Sharon onvoldoende maatregelen genomen had om een slachting te voorkomen maar daar GEEN voorkennis van had en zeker niet – zoals zijn tegenstanders blijven beweren – het licht voor de afrekening op groen had gezet.

Op grond van het Israëlische onderzoek kon Sharon echter niet langer als minister van defensie aanblijven. Wel bleef hij als minister zonder portefeuille lid van de regering.

Het FORUM wijst erop dat op de ranch van Sharon in de Negev woestijn Israëlische Arabieren in volstrekte harmonie met hun joodse collega’s werkzaam waren en Sharon elke vorm van discriminatie onder zijn medewerkers afwees. Zijn ranch gold zelfs als model voor de vreedzame en respectvolle wijze waarop in Israël Joden en Arabieren met elkaar als collega’s konden omgaan.

Met Sharon (ooit lid van van sociaal-democratische Mapaï van Ben Goerion maar later een van de oprichters van de rechtse Likoed) gaat een van Israel’s grootste zonen verloren.