Ambassade van Israël opent rouwregister in Brussel

israel-neemt-afscheidIn een persbericht laat de ambassade van Israël in ons land weten dat ze met grote droefenis het overlijden melden van de heer Ariel Sharon, de elfde Eerste Minister van de Staat Israël op 11 januari 2014.

Uit de mededeling van de persdienst van de ambassade verneemt onze redactie verder dat er vandaag een rouwregister werd geopend in het ambassadegebouw aan de Sterrewachtlaan 40 te 1180 Brussel. Het register is toegankelijk  voor het publiek vanaf vandaag tot en met woensdag 15 januari telkens van 10 tot 16 uur.

Veiligheidsmaatregelen

In verband met het openen van het rouwregister nemen de Brusselse politiediensten de nodige veiligheidsmaatregelen. Bezoekers die het rouwregister wensen te ondertekenen zullen  met de nodige middelen gescreend worden om de veiligheid van het publiek en ambassadepersoneel te garanderen”.

Rouwbetuiging namens Vlaamse regering

Advertentie

De woordvoerder van Vlaams minister-president Kris Peeters liet weten dat er een rouwbrief werd opgesteld die vandaag aan de Israëlische ambassade werd overgemaakt. “In deze brief betuigt de Vlaamse regering haar medeleven bij het overlijden van de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon. Letterlijk luidt het: “On behalf of the Government of Flanders and the Flemish people I wish to extend our sincerest condolences to the people of Israel on the death of Ariel Sharon. Ariel Sharon was a true landmark in Israelian politics.  We wish you and your people strength and comfort at this difficult time.”

De Antwerse burgemeester en N-VA partijvoorzitter Bart De Wever liet in een reactie weten: “het leven van Ariël  Sharon stond ten dienste van de veiligheid van de staat Israël. Hij was daarin zeker niet onbesproken, en heeft beslissingen genomen die tot vandaag de gemoederen beroeren”. Toch wijst De Wever erop dat men niet mag vergeten dat Sharon eveneens moedige beslissingen heeft genomen.

Ook minister Annemie Turtelboom (Open VLD)  wijst in haar reactie erop dat Sharon zijn leven volledig ten dienste heeft gesteld van Israël: “eerst in het leger en nadien als politicus. Doorheen zijn carrière heeft hij een actieve rol gespeeld bij de belangrijke kantelmomenten van de Israëlische geschiedenis. Opmerkelijk is zijn beslissing als premier, om  tegen zijn partij in, eenzijdig de terugtrekking uit de Gazastrook te bevelen in functie van het vredesproces” aldus Turtelboom die hoopt dat Sharons houding ook de huidige leiders zal inspireren om een vredesovereenkomst te realiseren.