Voormalig CCOJB-voorzitter lanceert “Liga tegen het Antisemitisme’

LBCA

De Belgische Liga tegen het Antisemitisme (LBCA) werd gisteren gelanceerd op de Internationale Dag voor de herdenking van de Holocaust. Het gaat om een initiatief van Joël Rubinfeld, de voormalige voorzitter van de Franstalige Joodse koepelvereniging CCOJB en lid van het European Jewish Parlement. Ook al noemt de organisatie zich ‘Belgisch’, toch gaat het in eerste instantie om een louter Franstalige aangelegenheid.

Op een persvoorstelling in Brussel werd de organisatie  voorgesteld aan het publiek. “Er is een nieuwe vorm van antisemitisme die zich aandient als antizionisme maar die niets te maken heeft met legitieme kritiek op de staat Israël”, luidde het eenstemmig.

Volgens Rubinfeld is er met de oprichting van de LBCA geen sprake van concurrentie met andere intitatieven maar vraagt het groeiend antisemitisme om “specifieke antwoorden en een andere aanpak”. Een nogal vaag antwoord waar de bestaande joodse organisaties die het antisemitisme bestrijden alvast geen genoegen mee nemen, zo blijkt uit onderzoek van onze redactie.

Advertentie

Zowel Rubinfeld als ondervoorzitter Isaac Franco, bekend van zijn politiek commentaren voor  Radio Judaica,  verwezen naar een recent rapport van het Europees Agentschap voor Mensenrechten waar Europeanen in grote meerderheid (meer dan 80%) het groeiende antisemitisme onderkennen.

Grote namen
“De Belgische Liga tegen Antisemitisme krijgt internationale ondersteuning”, was de boodschap van de tweede ondervoorzitter, Odille Margaux. De Brusselse advocate, die ook lid is van het  CCOJB, pakte vervolgens uit met een lijst ronkende namen die het initiatief mee zouden ondersteunen waaronder Beate Klarsfeld, pater Patrick Desbois en Fiamma Nirenstein.

Vlaanderen
Bij dit alles lijkt de ‘Belgische’ Liga spijtig genoeg vergeten te zijn dat de meerderheid  der Belgen het Nederlands spreekt want zowel de website van de organisatie als de voorzitter en ondervoorzitters zijn Franstalig. Maar volgens Rubinfeld zal zijn organisatie ook antisemitische incidenten in Vlaanderen aanpakken.

“Dat belooft niet veel goeds”, liet een lid van het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties, die over het initiatief van Rubinfeld niet op voorhand was ingelicht, weten tegen Joods Actueel. De gevoeligheden in Vlaanderen zijn voor Franstalige Joden vaak moeilijk te vatten. “Velen begrijpen ook niet hoe wij met Bart De Wever kunnen spreken, die vaak als een halve negationist wordt geportretteerd in Wallonië”.

Laurent Louis  
Als eerste wapenfeit van de nieuwe organisatie werd aan de hand YouYube-fragmenten, citaten en  toespraken het antisemitisme van Laurent Louis (Onafhankelijk parlementslid) uit de doeken gedaan. De nieuwe Liga had het huiswerk over ‘het geval van Louis’ bijzonder grondig gemaakt. Dat resulteerde in een heldere analyse waarbij Rubinfeld het manifest anti-Joods karakter van Louis vlijmscherp fileerde. Onmiddellijk na de persconferentie werd bij het  Brussels parket dan ook een klacht tegen Laurent Louis neergelegd.

Christophe Goossens, advocaat en juridisch adviseur van de LBCA, is ervan overtuigd dat het document Werkdefinitie Antisemitisme van de FRA (European Union Agency for Fundamental Rights) een uitstekend document is om het muterende antisemitisme dat zich maskert als anti-zionisme te definiëren en te onderscheiden van legitieme kritiek op een regering of beleid van een land. “Maar het blijft steeds aan de rechter om te beslissen of er inbreuken werden gepleegd tegen de bestaande nationale wetgeving  en of het dus om terechte kritiek of antisemitisme gaat” aldus Goossens in een reactie aan Joods Actueel.

Laurent Louis die de persconferentie bijwoonde werd gevraagd om niet tussen te komen. Hij kreeg van Rubinfeld te horen: “dit is een persconferentie, de vragen zijn voor de journalisten, u bent geen journalist en dit is geen debat”. Het dossier over de antisemitische strapatsen van Laurent Louis en trawanten kan u raadplegen op de website van de LBCA via deze link.