Politiek houdt Anti-joods congres in Brussel tegen [+VRT Nieuwbericht]

Klik voor het item op het VRT-middagjournaal
Klik voor het item op het VRT-middagjournaal

Het aangekondigde “haatcongres”, dat later vandaag in Brussel zou plaatsvinden, gaat niet door. De burgmeester van Anderlecht Erik Tomas (PS) verbiedt de bijeenkomst na overleg met de politie en op vraag van minister van Binnenlandse Zaken, Joelle Milquet. Joodse organisaties reageren opgelucht.

Op vrijdag vroeg ook het Simon Wiesenthal Center, een internationale Joodse mensenrechtenorganisatie, om het congres georganiseerd door uittredend Kamerlid Laurent Louis, te laten verbieden.

Verschillende genodigden hadden reeds in Frankrijk veroordelingen opgelopen, zoals de publicisten Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba en de antisemitische ‘komiek’ Dieudonné. In januari bracht Laurent Louis tijdens het vragenuurtje in het parlement de ‘quenelle’, de verdoken Hitlergroet. Hij noemde de holocaust ook een ‘verzinsel dat gefinancieerd was door de zionisten’.

Enkele reacties op het nieuws:

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB) vernemen zonet dat dankzij de positieve volharding van de nationale en regionale instanties de geplande haatbijeenkomst wordt tegengehouden.

Advertentie

Bijzondere erkentelijkheid gaat in deze naar het wilskrachtige doorzettingsvermogen van Mevrouw de minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en haar medewerkers voor deze zege van het gezond verstand op het sectarisme, want Brussel, als hoofdstad van ons land en van Europa, kan en mag nimmer de hoofstad worden van mensonterende ideologieën.